Shae skulle ha släppts den 1 februari 2011, men hölls kvar efter att USAs president Barack Obama uttryckte en ”oro” över att Shae skulle släppas. Obama var rädd eftersom Shae förmodas ha nära kontakt med Al-Qaida. Reportrar utan gränser uppmanar Jemens myndigheter att släppa Shae och beklagar att USA, ett land som inte drar sig för att kränka yttrandefriheten i sitt krig mot terrorism, lagt sig i.
Shaes hungerstrejk kommer exakt ett år efter att USA la sig i hans fall. Flera hundra personer, främst journalister och människorättsaktivister, demonstrerade utanför USAs ambassad i Sana den 11 februari 2012. De anklagar USA för att förhindra Shaes frisläppning för att kunna fortsätta sitt krig mot terror. Shae är 34 år och jobbade på nyhetsbyrån Saba, som är specialiserade på att rapportera om terrorism. I 2009 fick han en exklusiv intervju för Al-Jazeera med Anwar Al-Awkaqi, en Al-Qaida ledare från USA som sägs ha inspirerat och uppmanat till terrorbrott i USA.
Efter den intervjun sågs Shae som en anhängare till Al-Qaida av både USA och Jemens försvar, vilka samarbetar sedan USA stöttat president Ali Abdallah Salehs regering. Dagen innan Shaes rättegång, dömdes Awlaqi i sin frånvaro till tio års fängelse.
Under rättegången så anklagades Shae för att värva medlemmar till Al Qaida, genom att ta dem till Jemen. Shae ska också ha tagit fotografier på säkerhetsbyggnader, ambassader och andra saker som Al-Qaida ska kunna vilja attackera. Shahe vägrade delta på rättegången eftersom han inte tyckte att rättegången borde ogiltigförklaras. Flera hundra journalister skrev under en namninsamling där man krävde att Shae ska släppas och att de mänskliga rättigheterna ska respekteras. Journalistförbundet i Jemen fördömer hur Shae har behandlats, och att ingen från journalistförbundet har fått tillåtelse att besöka honom i fängelset.
Jemen är rankat som 171 av 179 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2012. I en rapport från den 1 december analyserade Reportrar utan gränser vilka metoder myndigheterna i Jemen använder för att strypa informationsflödet och yttrandefriheten i landet.