Fängslade författares dag–vad gör regeringen för Dawit Isaak och Gui Minhai?

Kulturdebatt

”Sverige ska stå upp för det fria ordets ambassadörer”, sa statsminister Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring förra året. Därefter nämnde han de fängslade svenska författarna Gui Minhai och Dawit Isaak och lovade att lägga manken till för att få dessa frigivna.

I dag, onsdagen den 15 november, på Fängslade författares dag, delar yttrandefrihetsorganisationen PEN ut Tucholskypriset. Det är uppkallat efter journalisten och författaren Kurt Tucholsky vars böcker brändes på nazisternas bokbål, och som fråntogs sitt tyska medborgarskap och dog i exil i Sverige 1935.

I år går priset till den ukrainska författaren Serhij Zjadan. Bland de tidigare pristagarna finns både Dawit Isaak och Gui Minhai.

Nu ställer vi oss frågan vad regeringen egentligen har gjort för att infria sitt löfte om att stå upp för det fria ordets ambassadörer.

Kanske jobbar den tysta diplomatins kvarnar på högvarv. Kanske inte.

Kanske kämpar svenska diplomater dag och natt för att få journalisten och författaren Dawit Isaak fri. Kanske har regeringen en plan för hur man ska använda handel för att förmå Kina att släppa den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai fri. Kanske inte.

Saken är den att vi inte vet vad regeringen gör bakom lykta dörrar. Var Ulf Kristerssons löfte bara tomma ord, eller kommer vi snart att få se handling?

Vi, och många med oss, har i flera år undrat vad som faktiskt görs. Svaren uteblir dock gång på gång. Den 27 oktober fyllde Dawit Isaak 59 år och Reportrar utan gränser ville i samband med det bjuda statsministern på tårta så han skulle kunna berätta hur de arbetar och hur det går. Tyvärr kunde ingen i regeringen komma denna viktiga dag.

Det är förståeligt att andra aktuella frågor ibland kommer emellan. Men vi räknar fortfarande dagarna till vi får ett svar från regeringen. Att lämna det fria ordets ambassadörer i sticket borde inte vara den svenska modellen.

Varje dag dessa författare sitter bakom lås och bom är ytterligare en dag då vi ger ett tyst erkännande till diktaturer som Eritrea och Kina. Det är dags att regeringen nu öppet berättar om sina planer.

Med förhoppning om att de författare som låsts in för sina ords skull ska ha frigivits nästa år på Fängslade författares dag…

Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser

Kurdo Baksi, författare

Debattartikeln publicerad i DN-Kultur, den 15 november. 

 

Illustration Dawit Isaak: Jonas Embring efter ett foto av Kalle Ahlsén