I Reportrar utan gränsers årssammanställning för 2016 syns flera oroväckande trender. Visserligen sjunker antalet mördade journalister till 74 stycken (2015: 101 stycken) men antalet fängslade journalister ökar. Många länder, speciellt Syrien, Irak, Libyen, Jemen, Afghanistan och Burundi, har blivit så farliga för journalister att de tvingats fly utomlands. Kvar blir svarta hål utan möjlighet till rapportering.
Nedgången är också ett resultat av medveten skrämseltaktik från pressfrihetsfiender som stänger ner medier och tystar journalister. Journalister tvingas censurera sig själva för att undvika att bli dödade. Av de länder som inte befinner sig i krig är det farligaste Mexiko, där nio journalister dödades under 2016.
Syrien fortsätter att vara världens dödligaste land för journalister, följt av Afghanistan. Nästan alla journalister som dödades var lokala eftersom västerländska nyhetsredaktioner har blivit mer och mer återhållsamma med att skicka reportrar till konfliktzoner.
Ökning av frihetsberövade journalister
Runt om i världen sitter totalt 348 journalister frihetsberövade på grund av sitt arbete. Jämfört med samma tid förra året är det en ökning med 6 %.
En stor anledning till den negativa utvecklingen är den katastrofala situationen för journalister i Turkiet. Fler än 100 journalister och mediearbetare är nu fängslade i Turkiet. Reportrar utan gränser har hittills fastslagit att deras arbete är direkt orsak till frihetsberövande i 41 fall och fortsätter sin utredning. President Erdoğans allt mer konsoliderade makt syns tydligt i razzior och trakasserier av kritiker.
– Förföljelsen av journalister ökar i en alarmerande takt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Häxjakten på journalister i Turkiet har gjort att landet är världens största fängelse för journalister. Det har bara tagit president Erdoğan ett år att totalt omintetgöra all mediepluralism i landet och Europeiska unionen har knappt sagt ett knyst.
Kidnappade journalister
Totalt sitter 52 journalister kidnappade runt om i världen. I år konstaterar Reportrar utan gränser att samtliga fall finns i Mellanöstern. Islamiska staten står ensamt för hela 21 av dessa kidnappningar.
Specialrepresentant i FN
För att motverka den negativa utvecklingen för journalister, och andra nyhets- och informationsarbetare, föreslår Reportrar utan gränser att FN tillsätter en Specialrepresentant för skydd av journalister. En sådan post skulle rapportera direkt till FN:sgeneralsekreterare för att följa upp att de resolutioner som finns verkligen efterlevs.
Ladda ner Reportrar utan gränsers årsrapporter
Del 1 – Fängslade, kidnappade och försvunna journalister
Del 2 – Mördade journalister