Fem år efter mordet på Jamal Khashoggi duckar regimen för ansvar

Fem år efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi öppnas finrummen för Saudiarabiens kronprins, samtidigt som regimen lyckats ducka ansvaret för mordet. 

– Det är extremt smaklöst. Saudiarabien är en förtryckarregim som ser ut att komma undan med mordet på Jamal Khashoggi. Det är pinsamt för de politiker som ena dagen talar om pressfrihet men nästa dag inte agerar för att ställa regimen till svars. Om inte rättvisa skipas så öppnar det för flera framtida attacker på journalister, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson.

Det har gått fem år sedan det brutala mordet på Jamal Khashoggi. Den 2 oktober 2018 gick han, som då var Washington Posts kolumnist, in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Han hoppades på att han skulle få några dokument som skulle göra det möjligt för honom att gifta sig med flickvännen som väntade på gatan utanför. Men han kom aldrig ut igen. Istället mördades han under brutala former inne på konsulatet.

Trots att det har gått fem år har rättvisa inte skipats. Reportrar utan gränser (RSF) fördömer denna straffrihet och vi fortsätter att pressa på för att de skyldiga ska straffas.

”Det var ett misstag”, hävdade Mohammed Bin Salman nyligen i en kommentar med hänvisning till mordet. Kronprinsen erkände 2019 sitt ”fulla ansvar” men förnekar att han beordrat mordet. En hemligstämplad amerikansk underrättelserapport tyder dock på motsatsen.

Enligt kronprinsen själv är fallet löst. Åtta personer har dömts för mordet, varav fem dömdes till döden. Efter att Khashoggis söner förlät mördarna offentligt kunde den Saudiarabiska regimen lindra domarna. De fem som dömts till döden fick istället 20 års fängelse, de övriga tre dömdes till fängelsestraff på sju till tio år. Den juridiska processen har kritiserats starkt.

Kronprins Bin Salman påstår att ”alla inblandade avtjänar sitt straff”. Men medierapporter från 2021 visar att minst tre av de dömde bodde i lyxvillor i ett regeringsområde nära huvudstaden Riyadh. När det gäller den misstänkte hjärnan bakom operationen, den ökände Saud al-Qahtani, ställdes han aldrig ens inför rätta. Efter att ha varit försvunnen i fyra år dök han upp igen i en video på Twitter i juni 2023.

Efter det brutala mordet på Jamal Khashoggi fördömde politiker i hela världen dådet. Men den senaste tiden har toppolitiker, som USA:s president Joe Biden, synts med Mohammed Bin Salman som även bjudits in till Buckingham Palace. Saudiarabien försöker rentvå sig genom att satsa på att arrangera sportevenemang och bjuda in kulturpersonligheter.

Saudiarabien ligger på plats 170 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Några  fria och oberoende medier finns inte i landet och pressfriheten har försämrats de senaste åren. År 2021 lämnade RSF in en stämningsansökan till den tyska riksåklagaren mot den saudiske kronprinsen och andra högt uppsatta saudiska tjänstemän för brott mot mänskligheten i deras omfattande och systematiska förföljelse av journalister, inklusive mordet på Khashoggi och det godtyckliga frihetsberövandet av 34 journalister.  Två och ett halvt år senare har den allmänna åklagaren tyvärr ännu inte gått vidare med ärendet.