#FightforFacts – Reportrar utan gränser lanserar ny kampanjfilm

Reportrar utan gränser lanserar en ny internationell kampanjvideo för att uppmärksamma vikten av journalistik världen över. Filmen är tänkt att öka förståelsen för hur viktig journalistik är för att förstå vad som sker runt omkring oss och uppmana till handling. Kampanjen sprids med hashtaggen #FightforFacts. 

Statligt våld, människorättsövergrepp, hälsovårdskriser, migranters utmaningar och diskriminering av kvinnor – allt detta försvinner om det inte finns oberoende journalister som kan rapportera fakta. Utan journalisternas rapportering är det svårt att skapa sig en tillräckligt god uppfattning om sakers tillstånd för att sedan kunna göra något åt orättvisorna.

Reportrar utan gränsers film visar flera scener som påminner om verkligen nyhetshändelser, men långsamt tonar den centrala delen av händelsen bort och visar ytliga scener utan mening.

– I tider då journalistik kritiseras från alla håll, populism vinner mark, våld mot journalister ökar och trovärdig information försvinner i bruset på social medier, vill vi göra folk medvetna om, eller påminna folk om, att ingen av mänsklighetens stora utmaningar kan lösas utan fri och oberoende journalistik, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

Filmen är framtagen av den franska reklambyrån BETC och finansieras av den franska biståndsmyndigheten AFD. Den kommer att visas på tv-kanaler, i sociala medier och på flera webbsajter världen över. Den har översatts till tio olika språk: engelska, franska, spanska, portugisiska, tyska, svenska, finska, ryska, turkiska och kinesiska.

Budskapet är #FightforFacts och stöd Reportrar utan gränsers arbete.