Fjärde aktivistmordet på två månader i Nuevo Laredo

Han är den fjärde nätaktivisten som mördats i den farliga gränsstaden de senaste månaderna efter att ha rapporterat om droghandel. Hans händer var bakbundna och hans huvud hade separerats från kroppen.

Ett meddelande hade lämnats vid kroppen: ”Det här hände mig för att jag inte förstod att jag inte fick rapportera om saker via sociala nätverk.”

– Listan över nätaktivister som fallit offer för karteller blir allt längre. Att sprida information via internet har blivit livsfarligt. Hela samhället i Mexiko berörs av det. Säkerheten för de som vågar ta risken att rapportera våldet i Mexiko är helt beroende av att de här morden utreds. Vi kräver rättvisa för de internetanvändare och bloggare som mördats, precis som vi gör för mördade och försvunna journalister, säger Reportrar utan gränser.

De tre senaste offren hittades i samma ohyggliga tillstånd. Journalisten och bloggaren María Elisabeth Macías, som rapporterat om organiserad brottslighet, hittades halshuggen den 27 oktober på samma plats, med samma meddelande signerat ”Z” för Zetas, regionens aktiva kartell. Två kroppar med märken av tortyr hängdes från en bro i Nuevo Laredo den 13 september med ett hotfullt meddelande till dem som bidrar till hemsidor som rapporterar om organiserad brottslighet.

I brist på rapportering i traditionella medier som censurerar sig själva av rädsla för hämndaktioner använder sig mexikanerna av sociala nätverk och hemsidor som Nuevo Laredo en Vivo oxh Blog del Narco för att rapportera och diskutera drogkartellernas aktiviteter. Nätaktivisterna har tyvärr fått våldsamma reaktioner från kartellerna och kan inte alltid räkna med stöd från myndigheterna. Dödssiffrorna från den statliga offensiven mot droghandel blir allt högre.

Två internetanvändare greps åtalade för terrorism och sabotage i staden Veracruz i slutet av augusti för att ha publicerat meddelanden på Twitter om en möjlig attack mot en skola i Veracruz. De släpptes tillslut och åtalet lades ner efter en månad. Drogkriget har förflyttats till internet. Hackerkollektivet Anonymous hotade att publicera namn på personer kopplade till kartellen Zetas, men drog tillbaka hotet den 5 november efter att kartellen erbjöd sig att släppa en aktivist från Anonymous i utbyte mot tystnad.

Den kidnappades namn har inte publicerats av säkerhetsskäl.