Den senaste månaden har varit en av den blodigaste i mediehistorien. Minst 40 journalister har dödats i kriget mellan Israel och Hamas sedan den 7 oktober. Omvärlden behöver få veta vad som händer, skriver fyra svenska publicister.
Nästan en journalist om dagen har dödats sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes. Det är därmed några av de blodigaste veckorna för världens medier i modern tid.
Efter Hamas fruktansvärda terrorattack den 7 oktober svarade Israel med massiva bombningar som bland annat lett till att ett 50-tal redaktioner förstörts i Gaza. Lokala journalister försöker att rapportera om vad som händer samtidigt som de tar hand om sjuka föräldrar, och försöker hitta mat och vatten till sina barn.
De jobbar i ett område som ofta saknar elektricitet och internet, som bombas och beskjuts av Israel och kontrolleras av den skoningslösa terrororganisationen Hamas. Utländska journalister från de internationella mediebolagen släpps inte in.
Det händer sällan bra saker bakom dörrar som hastigt dras igen under krig. De krigförande parterna vill styra bilden av kriget till deras fördel. Men det gagnar inte omvärlden. Vi tappar nyanserna och förståelsen om vad som händer.
Båda sidor porträtterar de andra som monster. Avhumaniseringen är farlig för den riskerar att leda till att grymheter mot civila rättfärdigas. Man eldar på en konflikt i stället för att kyla ned den.
FN:s artikel 19 om mänskliga rättigheter säger att alla har rätt till yttrandefrihet samt att ta emot och sprida information. Journalister spelar naturligtvis en viktig roll i det. FN:s säkerhetsråds resolution 2222 säger att journalister i händelse av väpnad konflikt ska skyddas på samma sätt som civila.
En del hävdar att FN:s mål är meningslösa och förlegade pappersprodukter, men vad får vi för värld om vi inte försöker att skydda civila i ett krig, om oberoende medier hindras att rapportera?
Omvärlden behöver få veta vad som händer. Påståenden om attacker behöver bekräftas, propagandan från båda sidor måste korrigeras om vi ska få en korrekt bild av konflikten. Alternativet är mer polarisering och mer död.
Minst 40 journalister har dödats i området sedan den 7 oktober. Vi kräver att båda sidorna i konflikten värnar mediernas rätt att rapportera om vad som faktiskt händer.
Här är namnen på de drygt 40 journalister som dödats i Gaza, Israel och Libanon sedan den 7 oktober 2023.
Mohammad Ali
Hisham al-Nawajhah
Salma Mhaimer
Yaacoub Al-Barsh
Mohammed Soboh
Saïd al-Taweel
Ayelet Arnin
Mohammed al-Salihi
Hisham Alnwaiha
Ibrahim Mohammad Lafi
Yahya Abu Manih
Salam Mema
Mohammed Abou Matar
Shai Regey
Issam Abdallah
Mohammad Jarghoun
Moha Mohammad Abu Hasira
Imad Wahidi
Jamal Al-Faqawi
Mossab Ashour
Mohammed Jaja
Mohammed Abu Hatab
Majd Fadl Arandas
Mohammed Imad Labad
Majd Kashkou
Yaniv Zohar
Mohammed Abu Hassira
Yousef Maher Dawas
Yousef Abu Matar
Mohammed Baalosheh
Rushdi Al Siraj
Ahmes Fatima
Roee Idan, Ynet
Abdulhadi Habib
Ahmed Shehab
Ahmed Abu Mhadi
Ahmed Al-Qara
Assaad Shamlakh
Bilal Jadallah
Hassouna Sleem
Sary Mansour
Nazmi Al-Nadim
Yasse Abu Namous
Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN
Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben
Ulrika Hyllert, ordförande Svenska Journalistförbundet
Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser Sverige
Texten är publicerad i DN Kulturdabatt den 21 november.