Flera journalister grips i Etiopien, svenskarna inför rätta 18 oktober

De svenska frilansjournalisterna Martin Schibbye, skribent och Johan Persson, fotograf, greps i juni 2011 av militär i Ogaden-provinsen i Etiopien. De bägge svenskarna har erkänt att de via Somalia tagit sig in olagligt i landet, men förnekar alla former av terroristbrott. Mot sitt nekande ska de nu ställas inför rätta i Addis Abeba den 18 oktober, åtalade för att ”understödja terrorism”.

Johan Persson / FOTO: KONTINENT

Svenskarna är inte ensamma. De står åtalade samtidigt som två etiopiska reportrar, gripna i ett separat fall med liknande anklagelser. Etiopierna arbetar för privatägda inhemska medier och är bara några av de många journalister som gripits under de senaste åren i Etiopien.

Enligt ett uttalande från Amnesty International den 16 september har fem regimkritiska journalister fängslats i Etiopien sedan mars 2011. De senaste gripandena ägde rum för bara två dagar sedan. Ytterligare en känt kritisk journalist flydde från landet i helgen efter att regimen uppmärksammat att hans namn förekommit i WikiLeaks, skriver bland andra CPJ, tidningen Journalisten och EthiopiaFirst.com.

Etiopiska uppgifter om att det finns filmbevis för att de bägge svenska journalisterna skulle hanterat vapen under sin resa bemöttes häromdagen i en artikel i tidningen Arbetaren.

”Etiopiens informationsminister Shimelis Kemal har i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg hänvisat till sekvensen som bevis för att journalisterna skulle ha genomgått vapenträning hos gerillan Ogadens nationella befrielsefront, ONLF. Men ljudet från skottet låter misstänkt pålagt, och vapnet som påstås ha avfyrats ger ingen rekyl.”

Martin Schibbye / FOTO: KONTINENT

En kollega som delar kontor med Schibbye och Persson, frilansen Anna Roxvall, intervjuas i Arbetarens artikel.

”Vissa har bara rakt av hänvisat till den etiopiska regimens påståenden om att det finns en film som visar hur de vapentränas av gerillan, men det stämmer inte. Filmsekvensen de talar om är från Somalia, Johan tittar i ett vapen som en av de somaliska säkerhetsvakterna visar honom, sedan har man i efterhand lagt på ljudet av ett knallpulverskott. Det är rena spelfilmen.” säger hon.

Internationellt har åtalen mot de fyra journalisterna kritiserats av bland andra CPJ, Comittee to Protect Journalists, en pressfrihetsorganisation baserad i New York, vars representant Mohamed Keita i en intervju för nättidningen Medievärlden den 8 september berättade att två journalister från Eritrea behandlats på liknande sätt av Etiopien för fyra år sedan. Dessa journalister är idag försvunna och ingen vet var de befinner sig, skriver Medievärlden.

”Regeringen må ogilla att reportrar pratar med grupper som de anser vara terroristorganisationer, men det är vad journalister gör. Allting annat skulle bara förvandla dem till språkrör”, påpekar CPJ:s Afrikakoordinator Mohamed Keita. ”Myndigheterna måste lägga ned de här löjliga åtalen omedelbart och släppa våra kollegor.”

 

Den etiopiska regeringen har hängt ut och hetsat mot Schibbye och Persson i statstelevisionen på samma sätt som man gjorde med de eritreanska journalisterna, säger Mohamed Keita till Medievärlden.

Baserat på ett foto av Persson poserandes med ett automatvapen – en bild som journalisterna själva hävdar är manipulerad – dras långtgående slutsatser om deras skuld och att de skulle ha fått vapenträning.
– Det tycks vara ett försök av regeringen att förutbestämma utfallet av rättegången. Myndigheterna har tydligen inte heller några problem med att trivialisera ett så allvarligt åtal som terrorismbrott, konstaterar Keita.”

 

Enligt CPJ:s representant har Etiopien aldrig frikänt några anklagade journalister, utan har satt i system att tysta den oberoende journalistiken. Etiopien har gjort sig känt för hård kontroll av den nyhetsrapportering som når landets invånare, även från utländska källor. EnligtOpenNet Initiative ägnar sig regimen åt omfattande filtrering av politiska nyheter på webben. Landets myndigheter kontrollerar all data- och teletrafik, samt sägs ha investerat i system som ska störa ut satellitsignaler, enligt CPJ.

”Den nya antiterrorlagen från 2009 har förvärrat situationen ytterligare. Enligt Keita har ett fåtal andra länder i Afrika, däribland Uganda och Swaziland, infört liknande antiterrorlagar. Men Etiopien är sannolikt det första afrikanska landet att använda dem mot journalister. Lagen kriminaliserar kontakt med terrorgrupper. Till den kategorin räknas dock inte bara militanta grupperingar, berättar Keita.
– Lagen är så svepande formulerad att även ledande oppositionella grupper faller under terroristklassificeringen. Plötsligt är det ett brott att intervjua eller på annat sätt interagera med dem.”

Den svenska regeringen är märkligt tyst i denna affär, som ytterst är en fråga om pressfrihet och yttrandefrihet. Vår utrikesminister Carl Bildt har knappt yttrat ett ord, trots att det finns exempel på andra utländska journalister som gripits i området och inte har suttit fängslade lika länge. Hela scenariot väcker frågan om svenska journalister är för obekväma för den Etiopiska regeringen – och kanske även för vår svenske utrikesminister – för att kunna släppas fria.

Martin Schibbye och Johan Persson har haft fokus på människorättsbrott under flera tidigare reportageresor som frilansar för ett antal olika stora tidningar i Sverige under de senaste åren. Syftet med just denna resa var att dokumentera de uppgifter de fått om grova människorättskränkningar i Ogaden-provinsen, där det svenska företaget Lundin Petroleum är aktivt. Företagets och vår utrikesminister Carl Bildts engagemang i området har tidigare i år granskats också av bland andra filmaren Maj Wechselmann.

Bland de som intresserat sig för det material frilansarna planerade att publicera om Ogaden fanns redaktörerna för tidningarna Filter och Rodeo Magazine. Dessa bägge redaktörer har skrivit om sina funderingar kring det som hänt Martin och Johan (se länkar längre ner i inlägget).

Kort efter gripandet startade Reportrar utan gränser och Journalistförbundet en insamling till förmån för Martin Schibbye och Johan Persson. De insamlade pengarna går till advokatarvode och andra kostnader under den rättsliga processen, vilket behövs eftersom frilansarnas egna försäkringar inte täcker kostnaderna för rättshjälp. Mer info om insamlingen finns på Reportrar utan gränsers hemsida.

Men ännu viktigare än att samla in pengar är att väcka svenska politiker och den svenska regeringen, samt att skapa internationell opinion för att de två frilansarna ska släppas fria. Kanske finns det något just DU kan göra? De två svenska frilansarna är naturligtvis bara några av alla de journalister som fängslas varje år. Men just i den här affären är frågan om det verkligen är rimligt att vår svenska utrikesminister, vars uppdrag det är att försvara de två frilansarna Martin Schibbyes och Johan Perssons intressen såsom svenska medborgare, har stora egna intressen i Ogaden, i Lundin Petroleum och därmed även i att upprätthålla goda relationer till Etiopien.

Länkar till de senaste veckornas rapportering i svenska media med referens till Martin Schibbye och Johan Persson.

Media om Martin Schibbye och Johan Persson
FIB:s medarbetare Knut Lindelöf samlar länkar med artiklar om journalisterna. 2011-09-16
http://fib.se/se-alla-missa-inte/item/657-media-om-martin-schibbye-och-johan-persson

Photojournalist Johan Persson and Reporter Martin Schibbye charged for terrorism
Kontinent, bildbyrån där Johan Persson är medarbetare, om situationen. 2011-09-16
http://kontinent.se/more/

Brevet från Martin Schibbye
SVT Kulturnyheterna, 2011-09-15. Längd: 02:33.
http://svtplay.se/v/2533095/brevet_fran_martin_schibbye

Det bränns, Carl Bildt
Fokus, 2011-09-15. Artikel av Ulrika Knutson
http://www.fokus.se/2011/09/det-branns-carl-bildt/

Etiopiens varnande exempel
Debattartikel i DN 2011-09-13 av Kerstin Lundell, Guldspadevinnare 2010 för boken ”affärer i blod och olja. Lundin Petroleum i Afrika”.
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/etiopiens-varnande-exempel

Terrorbrott på Bildts bakgård
Arbetaren 2011-09-12. Mycket bra sammanfattande artikel av Ivar Andersen.
http://arbetaren.se/articles/inrikes20110912

EU begär att Isaak ska släppas fri
http://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-begar-att-isaak-ska-slappas-fri

Medier: Inga varor utan marknad
Signerat i DN 2011-09-15, Hanne Kjöller om reportrarna.
http://www.dn.se/ledare/signerat/medier-inga-varor-utan-marknad

Om ”Etiopiensvenskarna” och Filter
Filter, 2011-09-14, chefredaktören Martin Göransson ger sin version.
http://www.magasinetfilter.se/artiklar/etiopien.aspx

Vilket ansvar har jag som chefredaktör för två fängslade svenska frilansar?
Rodeo Magazine, 2011-09-14, chefredaktören Johan Wirfält berättar om medarbetaren Johan Persson.
http://rodeo.net/johan-wirfalt/2011/09/vilket-ansvar-har-jag-som-chefredaktor-for-tva-fangslade-svenska-frilansar/

Besvärande bilder för Bildt
Göteborgsposten 2011-09-14. Spalt av Gabriel Byström.
http://www.gp.se/kulturnoje/1.722804-gabriel-bystrom-besvarande-bilder-for-bildt

Avgå Bildt!
AB, Kulturredaktionen, 2011-09-14.
http://www.aftonbladet.se/kultur/article13621975.ab

Uppgift i ETC: Journalister skulle granska Lundin
DN 2011-09-12. Artikel på Dn.se visar brevet till klasskamraterna.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/uppgift-i-etc-journalister-skulle-granska-lundin

Fängslade journalister skulle granska Lundin
ETC, 2011-09-12. Artikel av Jonas Cullberg.
http://stockholm.etc.se/nyhet/fängslade-journalisterna-granskade-lundin

CPJ: I Etiopien är alla journalister skyldiga
Medievärlden 2011-09-09. Intervju med CPJ:s representant.
http://www.medievarlden.se/nyheter/2011/09/cpj-i-etiopien-ar-alla-journalister-skyldiga

Etiopisk redaktör: Vi följer fallet med oro
Medievärlden 2011-09-08. Intervju med CPJ och etiopisk journalist.
http://www.medievarlden.se/nyheter/2011/09/etiopisk-redaktor-vi-foljer-fallet-med-oro

Fallet med Etiopiensvenskarna visar att Bildt är omöjlig som utrikesminister.
SVT-Debatt, 2011-09-08, Leo Lagercrantz
http://svtdebatt.se/2011/09/fallet-med-etiopiensvenskarna-visar-att-bildt-ar-omojlig-som-utrikesminister/

Svenska journalister åtalas för terrorism
Arena, 2011-09-07, av Yonna Waltersson.
http://www.dagensarena.se/nyheter/svenska-journalister-atalas-for-terrorism/

Svenskar terroråtalas i Etiopien
TT, artikel publicerad i SVD 2011-09-07.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenskar-terroratalas-i-etiopien_6450722.svd

EXPRESSEN 2011-07-08
Intervju med Karin Schibbye, Martins mamma

SR EKOT 2011-07-04, kl 17:40
Gripna Svenskarna i kontakt med anhöriga

SR EKOT 2011-07-03, kl 21.03
Två svenska journalister fängslade i Etiopien

MER OM ETIOPIEN

Open Net: Ethiopia

Amnesty International: Ethiopia must end crackdowns

CPJ: Attacks on the press 2010 – Ethiopia

Sveriges regerings egen rapport om läget för mänskliga rättigheter i Etiopien 2010

MER OM MARTIN OCH JOHAN

Bildbyrån Kontinent skriver om Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien 2011-09-16

Reporters Without Borders – engelsk text som fördömer anklagelserna om terrorism 2011-09-08

Committee to Protect Journalists, CPJ, om terroråtalen i Etiopien – på engelska 2011-09-07

Johan Persson Nominerad till Årets Bild 2011 | blogginlägg med intervju 2011-01-26

Johan Persson tog tredje platsen i Årets Bild 2011 – kategorin Årets Vardagsbild Utland