FN bör undersöka journalisternas öde i Eritrea

Reportrar utan gränser skriver i sitt brev: ”Förhållandena för fängslade journalister i Eritrea är bland de värsta i hela världen. Situationen blir mer skrämmande på grund av att presidenten Issaias Afeworkis regering, en skam för Afrika, inte ger ut någon information om de fängslade journalisterna. Därför vi ber dig att göra allt i din makt för att få fram information om fångarna och om möjligt, åka till Eritrea. Vi är djupt bekymrade över de 26 journalister och 2 mediearbetare som för tillfället sitter i fängelse i Eritrea. Vi vill att du begär tillträde till fångarna så att du får information om deras hälsa och förhållanden. Vi ber dig också sätta tillräckligt med press på regeringen i Eritrea så att fångarna antingen får en rättegång eller friges.”

Fessehaye, författare och dramatiker, såväl som journalist var tvungen ge efter för de otroligt tuffa förhållandena i Eiraeiro-fängelset i öknen i provinsen Northern Red Sea, där han hade hållits fången den större delen sedan han greps 2001. Hans familj fick inte ens ta hand om hans kvarlevor när han dog den 11 januari 2007. Han greps när han frivilligt inställde sig hos polisen någon gång mellan den 18 och 23 september 2001, samma vecka som tio journalister och flera medlemmar i den politiska oppositionen kastades i fängelse och den privatägda pressen förbjöds av myndigheterna.

Reportrar utan gränser kan enligt pålitliga källor i Eritrea bekräfta att Fessehaye var den fjärde journalisten att dö i Eiraeiro-fängelset. De andra som avlidit är Said Abdulkader, grundare och redaktör på tidningen Admas, Medhane Haile, grundare och redaktör på Keste Debena, och Yusuf Mohamed Ali, redigerare på Tsigenay. De andra tre journalisterna dog 2005 och 2006. Reportrar utan gränser har beslutat att ta bort dessa fyra namn från listan över journalister som sitter i fängelse. Dawit Isaak är en av dem som sitter i fängelse i Eritrea, en journalist med både svenskt och eritreanskt pass. Han jobbade för tidningen Setit och var en av de tre finalisterna till 2009 års Sakharov-priset. Han har problem med hälsan och han flyttas mellan olika fängelser med jämna mellanrum. Förra året blev han tagen till sjukhuset i Asmara på grund av sin dåliga hälsa.

Enligt Reportrar utan gränsers senaste information har Dawit vid två tillfällen förra året förts till den psykiatriska kliniken Asmaras Habtemariam. För tillfället vet man inte vilket fängelse han sitter i. Samma osäkerhet gäller Temesghen Gebreyesus, en sportjournalist och styrelsemedlem på Keste Debena och Mattewos Habteab, grundare och redigerare på Meqaleh. De blev förflyttade till fängelset på ön Dahlak i december 2008. Reportrar utan gränser ser väldigt positivt på det vapenembargo som FN:s säkerhetsråd röstade igenom den 23 december 2009. Pressfrihetsorganisationen förnyar också sina krav på att inte släppa in höga eritreanska militärer, politiker och statstjänstemän till EU.