I den nya rapporten om situationen för mänskliga rättigheter i Eritrea som rapportören Sheila B. Keetharuth lade fram i dag under MR-rådets möte i Genève slår hon fast att de problem hon tog upp i sin första rapport för ett år sedan finns kvar. Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna pågår med oförminskad styrka. Det handlar bland annat om den eritreanska värnplikten som tvingar in människor i militärtjänstgöring på obestämd tid, godtyckliga arresteringar, inskränkningar i yttrandefriheten och sexuellt våld. Men rapportören tar också särskilt upp de journalister och politiker som greps 2001, däribland Dawit Isaak. ”Jag vill veta var de finns och hur det är ställt med deras hälsa. Det är av högsta vikt med tanke på att flera av dem som greps då redan är döda”, skriver Sheila B. Keetharuth.
Den särskilde rapportören kräver också att alla journalister som fängslades hösten 2001 sätts på fri fot. Hon riktar en uppmaning till det internationella samfundet om att alla som har bilaterala relationer med Eritrea aktivt ska arbeta för att se till att de som sitter fängslade utan ett formellt åtal mot sig ska få en rättegång eller släppas ögonblickligen.
Under dagens möte talade Reportrar utan gränser inför MR-rådet i samband med Sheila B. Keetharuths anförande och tog upp Dawit Isaaks svåra situation.
– Nästa år fyller Dawit 50 år. Han har suttit inlåst och isolerad i 13 år trots att det inte ens finns något åtal mot honom. Dawits fru och hans tre barn väntar på honom i Sverige. Hans mamma och pappa har gått bort utan att hinna säga adjö till sonen. Vi hoppas att MR-rådet ska hitta ett effektivt sätt att arbeta för att få honom fri, sa Hélène Sackstein från Reportrar utan gränsers Genèvekontor.
När Sheila B.Keetharuth presenterade förra årets rapport inför FN:s MR-råd i juni 2013 var det många stater som uttryckte missnöje över att rapportören inte släppts in i landet hon var satt att granska. Det fanns då förhoppningar om att hon skulle få resa in i Eritrea under sin nya mandatperiod men så blev det inte. Eritrea har fortsatt att vägra ge henne inresetillstånd. Uppgifterna i hennes rapport kommer framför allt ifrån vittnesmål från eritreanska flyktingar i andra länder.
Vad gäller pressfriheten i stort i landet beskriver rapportören att medierna fortfarande är hårt ansatta (Eritrea innehar bottenplaceringen i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex), men att en ny tidning ”The Echoes of Forto” har börjat spridas i huvudstaden Asmara. Tidningen lanserades i september 2013 i samband med årsdagen av journalistarresteringarna 2001.
För mer information kontakta:
Klara Klintbo Skilje, Reportrar utan gränser, 0703602379