FN-rapportör rekommenderar att Dawit Isaak släpps

Den 4 juni presenterar Sheila B. Keetharuth sin rapport inför FN:s människorättsråd i Genève. Rapporten är en översikt av de allvarligaste kränkningarna av mänskliga rättigheter i Eritrea, som utomrättsliga mord, godtyckliga gripande och fängslanden, tortyr, omänskliga förhållanden i fängelserna, brist på yttrandefrihet och åsiktsfrihet, mötesfrihet, föreningsfrihet med mera.

Sheila B. Keetharuth ger ett antal rekommendationer till Eritrea och det internationella samfundet i syfte att förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna i landet. Däribland finns rekommendationen om att Dawit Isaak och de andra fängslade journalisterna bör friges.

– Rapporten är en stark och viktig markering mot Eritrea som under så många år ignorerat kritik från den internationella samfundet. Eritrea var ett land som spåddes en lysande framtid, men där utvecklingen tyvärr gått åt totalt motsatta håll. Därför vädjar vi till president Isaias Afewerki att ta till sig av kritiken – det är dags att förverkliga de demokratiska reformer som folket utlovades på 90-talet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för den svenska sektionen av Reportrar utan gränser.

Läs rapporten i sin helhet (engelska).