FN uppmanas fördöma Iran

arton44227-66bf4.jpg

– FN:s råd för mänskliga rättigheter måste tillämpa sanktioner mot Iran för att garantera säkerheten för journalister och för pressfriheten. Genom att förnya mandatet för den särskilda representanten kan rådet hjälpa till och försvara journalister som censureras, hotas och ibland till och med torteras för att de utför sitt jobb, säger Reportrar utan gränser, RUG. 

– Sedan rådets senaste granskning av situationen i Iran i mars 2012 har fler än 10 nyhetsmedier stängts och åtminstone 100 journalister och nätanvändare har kallats till förhör eller gripits av säkerhetsministeriet eller det revolutionära gardet. Flera av dessa journalister har fallit offer för misshandel och tortyr under fångenskap. Med totalt 46 journalister och nätanvändare i förvar är Iran ett av världens största fängelser för mediepersonal, tillägger RUG

En som nyligen frihetsberövats är journalisten Mohammad Javad Roh som arbetar för ett flertal reformistiska nyhetstidningar. Han frigavs den 17 mars efter två veckor i försvar och han är ett av de senaste offren för ”Black Sunday”en våg av gripanden av journalister som inleddes den 27 januari.

Trots att några av journalisterna har satts på fri fot sedan dess, så har attackerna mot informationsfriheten intensifierats. En rapport av den särskilda rapportören Ahmed Shaheed, ger en grym bild av situationen för iranska medier, fängslade journalister och nätanvändare.

Den iranska regeringen visade ett prov på sin oförsonlighet gentemot det internationella samfundet genom att vägra låta Shaheed besöka Iran. Han beskrevs som en ”legosoldat avlönad av den brittiska underrättelsetjänsten”.

Sedan början av mars har den islamiska republiken blockerat tillgång till VPNs (Vitual Private Network). Därigenom kan folket inte längre komma åt det internationella Internet. Presidenten Mahmoud Ahmadinejads regering arbetar sedan september förra året för att skapa ett nationellt internet, avskuret från resten av världen. Projektet är ett direkt resultat av det islamiska republikens politiska överväganden och dess demonisering av utländsk nyhetsmedier och press. Projektet har stöd av Irans högsta andliga ledare Ayatollah Ali Khamenei.

Regimen utmålar särskilt sociala medier, som Twitter och Facebook, som ett verktyg för västvärlden att sprida sina värderingar och sitt inflytande.

Den senaste nätanvändaren att bli tagen i förvar är Badri Safyari, redaktör för bloggen Sufi. Han greps den 6 mars av säkerhetsministeriet. De sökte igenom hans hem och konfiskerade hans dator, hårddisk och CD-romskivor. Anledning till hans gripandet är fortfarande okänt.

RUG har även kännedom om att nätanvändaren Iaman Amiri som studerar informationsteknologi i Sverige togs till förvar då han återvände till Iran den 21 januari och att han har varit fängslad sedan dess. Enligt hans familj pressas han att spela in ett tv-sänt bekännande.

Efter att de grips placeras oftast journalister och nätanvändare i isoleringsceller och torteras till bekännelser. Det som sedan visas i rättegångarna är inte till deras fördel då endast delar av inspelningarna visas och sänds på nationella tv-stationer och återutsänt av den islamiska republikens engelskspråkiga Press TV och arabiskspråkiga Al-Alam.

Iran är ett skrämmande exempel på att straffrihet råder. Tre nyhetsleverantörer, Iran-e-Farda redaktören Hoda Saber, journalistenoch människorättsaktivisten Haleh Sahabi och bloggaren Sattar Beheshti tros ha dött i förvar eller under oklara omständigheter. Nu har deras närstående fått veta att deras klagomål har blivit förbisedda och att inga åtgärder någonsin kommer leda till att deras fall tas upp.

Ett liknande fall där ingen har hållits ansvarig skedde 1998 då fyra journalister dog under oklara omständigheter: Majid Charif, Mohamad Mokhtari, Mohamad Jafar Pouyandeh och Pirouz Davani. 

Ingen har heller ställs till svars i fallet med den 54-årige kanadensisk-iranska fotografen Zahra Kazemis som greps den 23 juni 2003 och dog i förvar 17 dagar senare på grund utav svår misshandel.

Samma sak hände den turkiska journalisten Ayfer Serçe med kurdiskt ursprung som arbetade för Firat nyhetsbyrå. Hon dödades av iranska soldater någon gång mellan den 20 och 23 juli 2006, i Keleres i nordvästra delen av iranska Azerbajdzjan.

Den 18 mars 2009 dog en ung bloggare Omidreza Mirsayafi och den 15 juni 2009 dog journalisten Alireza Eftekhari av en stroke efter att ha blivit svårt misshandlad. Dessa två dödsfall är också ouppklarade.