FN:s generalsekreterare ska försvara pressfriheten

Det lovade han i ett möte med organisationerna Committee to Protect Journalists (CPJ) och Reportrar utan gränser. Cheferna för de båda organisationerna säger att de uppmuntrats av generalsekreterarens uttalade stöd för pressfriheten under omstörtningarna i Mellanöstern och Nordafrika. – Upproren i Mellanöstern har bevisat att alla människor i världen behöver information och värdesätter sin fria rätt att kommunicera. Det är en mänsklig ambition som också grundar sig i internationell lagstiftning, säger Joel Simon, styrelsemedlem i CPJ. Organisationerna uppmanade Ban Ki-Moon att använda sitt nya mandat för att utöka stödet till pressfriheten. Han lovade redan i början av sin första mandatperiod att stödja journalister som arbetar under svåra förhållanden, och har nu gett ytterligare löften om att prioritera specifika fall där pressfriheten kränks.

– Internet är ett forum för informationsfrihet som ofrånkomligen är kopplat till yttrandefriheten och utvecklingen av våra samhällen. FN:s medlemsstater har ett ansvar gentemot sina medborgare att hålla internet fritt. Mer än hälften av alla journalister som fängslats under 2010 arbetade på internet, enligt CPJ:s statistik. Delegationen har bett generalsekreteraren att utveckla sitt budskap från pressfrihetsdagen i maj genom att arbeta mot cyberattacker, censur och restriktioner av internetanvändning, säger Joel Simon.

– Vi uppmanade generalsekreteraren att försvara journalister och bloggare som hålls fängslade eller trakasseras i länder som Jemen, Bahrain, Syrien och Libyen. Vi ber honom göra allt han kan för att stoppa förtrycket och skydda de som vill utnyttja sin yttrandefrihet. Vi betonade vikten av att skydda yttrandefriheten på internet, och att en av tre internetanvändare i världen inte har fri tillgång till webben. CPJ och RUG välkomnade utnämnandet av en särskild rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, och bad om generalsekreterarens stöd i fallet med de två franska journalisterna som kidnappats i Afghanistan för över ett år sedan.