Försvunnen journalist hittad död i Uppsala

Sajid Hussain

Den försvunne pakistanska journalisten Sajid Hussain har hittats död i Uppsala. Sajid Hussain har varit försvunnen från sitt hem i Uppsala sedan den 2 mars. ”Det är med stor sorg vi tar emot beskedet”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Sajid Hussain var journalist från Balochistan, i Pakistan. Han var länge redaktör för landets största engelskspråkiga tidning The International. Efter dödshot och trakasserier tvingades han 2012 fly landet. Vid årsskiftet 2017/2018 fick han asyl i Sverige.

I Sverige arbetade, studerade och levde han i Uppsala, men han var också chefredaktör på distans för den engelskspråkiga tidningen Balochistan Times, som bevakar situationen i Balochistan.

Den 2 mars i år försvann han från sitt hem i Uppsala. Den 23 april hittade polisen en kropp som de senare kunde identifiera som Sajid Hussain, vilket de bekräftade för hans familj i Pakistan igår, den 30 april. Reportar utan gränsers svenska sektion, RSF Sverige, har varit i kontakt med hans familj.

— Det är fruktansvärda nyheter, så oerhört sorgligt. Mina tankar går till hans familj i Pakistan. Någonstans hoppades jag trots allt att han skulle hittas levande. Nu blev det inte så och jag uppmanar polisen att gå till botten med vad som har hänt. Så länge inte brott kan uteslutas finns fortfarande en risk att hans död är kopplad till hans arbete som journalist och chefredaktör för den pakistanska tidningen Balochistan Times, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Sajid Hussains kollegor på Balochistan Times skriver idag i tidningen att ”Sajid will forever remain in our thoughts”.

Pakistan rankas på plats 145 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.