Fortsatt förtryck i försök att kontrollera mediernas rapportering

Syrien

Samer Al-Shami, fotograf för nyhetsbyrån SANA, misshandlades den 30 augusti. Amer Abd Al-Salam, ekonomijournalist, greps och förhördes den 29 augusti. Samer Al-Shami fördes bort från sitt hem i provinsen Homs klockan halv sex på morgonen av fem beväpnade män. Männen log honom med gevärskolvar, tog honom till sin bil och förhörde honom om hans arbete. De anklagade några av hans släktingar för att ha kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Han släpptes efter några timmar.

Najati Tayara, människorättsaktivist, greps i Homs den 12 maj och släpptes sedan den 29 augusti. Bloggaren Anas Al-Morawi greps den 1 juli i en förort till Damaskus och släpptes den 28 augusti. Följande hålls fortfarande häktade: Omar Al-Assad Sami Al-Halabi Hanadi Zahlout Bloggarna Jehad Jamal, Rudy Othman och Asim Hamsho Flera nätaktivister, bland andra Abd Qabani och Ammar Sa’ib Manaf Al Zeitoun Mohamed Tahan Jamal Abd Al-Majid Tamer och Mahmoud Asem Al-Mohamed

Libyen

 

Mediernas uppmärksamhet har fokuserat på Muammar Khaddafis gömställe samt utländska journalister som behandlats illa. Samtidigt saknas många libyska journalister, bland andra: Mohamed Assahim Habib Al-Amin Rabi’ Sharir Ahmed Al-Kadiki Det finns ingen information om vad som hänt med Arish Seed som greps tillsammans med den amerikanska journalisten Clara Morgana Gillis den 5 april i Brega, och inte heller om Mohamed Al-Shoueidi som greps tillsammans med MBC-journalisten Hassan Zeitouni den 6 april.

Atef Al-Atrash, som kidnappades i Benghazi i februari, släpptes den 24 augusti när Tripoli tagits över av rebellerna. Han kunde kontakta sin familj dagen därpå. Han hade hållits i fången i Tripoli av Khaddafis soldater.

Bahrain

Myndigheterna har blockerat tillgången till Twitcam, en hemsida som låter användare streama video live samtidigt som användarna kan kommunicera med tittare via Twitter. Invånarna i Bahrain har ofta rapporterat om brott mot mänskliga rättigheter via Twitter. Nokia Siemens Network (NSN) har anklagats för att tillhandahålla den övervakningsteknologi som Bahrains myndigheter använder för att övervaka e-post, mobiltelefonsamtal och textmeddelanden som tillhör människorättsaktivister.

Ahmed Al-Doseri, chef för information och kommunikation på Bahrains myndighet för reglering av telekommunikation, bekräftade att Bahrain använder sig av den här sortens sofistikerade övervakningsteknik.

Jemen

Fem baltajiyer (civilklädda hulliganer som stödjer regeringen) attackerade BBC-korrespondenten Abdallah Ghourab och hans kameraman Zine Al-Siqaf. De slog journalisterna med klubbor på en bensinmack på Rigasgatan i Sanaa. Journalisterna filmade en rapport om bensinbrist den 26 augusti och deras kamera förstördes vid attacken. De oberoende tidningarna Al-Omana och Al-Thawry har beslagtagits och bränts vid en vägspärr där distributörerna, som så ofta förut, överfölls fysiskt.

Medlemmar av det republikanska gardet konfiskerade 200 exemplar av Al-Omana i Al-Hoban, ett distrikt i utkanten av staden Taiz, och exemplar av Al-Thawry på Al-Khamseengatan i distriktet Hadda. Ahmad Firas, kameraman på Suhail TV som greps den 12 augusti, och Abdul Ilah Haydar Shae, en journalist som skulle ha släppts i presidentdekret i februari, hålls fortfarande fångna.

Oman

Det andra förhöret i journalisten Yousef Al-Hajs rättegång skulle ha hållits den 28 augusti, men har skjutits upp till den 7 september. Han är åtalad för att ha förolämpat justitieministern och hans undersekreterare, och för att ha försökt skapa klyftor i det omanska samhället genom en artikel om påstådd korruption inom justitieministeriet. Rättegången inleddes den 14 augusti.