En av de åtalade, Dudace Nduguyangu, dömdes till tio års fängelse. Den andra, polisen Antoine Karamera, frikändes. Rättegången har inte gjort mycket för att skingra alla tvivel kring vem som är skyldig eller oskyldig, och den har inte heller visat att rättsapparaten i Rwanda är oberoende och fungerande.
– Domstolens beslut framkallar nya frågor utan att erbjuda några svar. Varför frikändes en av de misstänkta? Varför hölls de båda häktade inför rättegången när bara en av dem erkände mordet? Är Dudace Nduguyangu verkligen skyldig, och om han är det, var domen i så fall rättvis, säger Reportrar utan gränser.
– Efter mordet på Jean-Léonard Rugambage uppmanade vi franska regeringen, som höll på att återuppta sina diplomatiska relationer med Rwanda, och EU-delegationen i Kigali att göra allt i sin makt för att en oberoende utredning skulle tillsättas i fallet. Ingenting gjordes för att infria den begäran. Utredarna ansåg att personlig hämnd var det enda motivet, och ignorerade möjligheten att officiella tjänstemän varit inblandade. Strax innan sin död publicerade Jean-Léonard Rugambage en artikel som anklagade myndigheterna i Rwanda för mordförsöket på den före detta generalen Kayumba Nyamwasa i Johannesburg den 19 juni 2010.
Umuvugizis chefredaktör Jean-Bosco Gasasira har anklagat regeringen för att ha planerat mordet på Jean-Léonard Rugambage vilket avfärdades som ”taget ur luften” av utrikesministern Louise Mushikiwabo. Efter att de två misstänkta gripits den 28 juni 2010 rapporterade myndigheterna att Dudace Nduguyangu erkänt mordet, och att motivet var att Jean-Léonard Rugambage dödat hans bror under folkmordet 1994.
Jean-Léonard Rugambage greps år 2005 åtalad för mord under folkmordet och dömdes till ett års fängelse för lagtrots. Han spenderade elva månader i fängelset innan han frikändes för mordåtalet 2006. Reportrar utan gränser tog upp den bristande mediefriheten i Rwanda under president Paul Kagames besök i Frankrike 12-13 september. Organisationen utmanade Kagame genom att protestera utanför hans hotell i Paris där han togs emot av en grupp franska affärsmän.
Läs mer om mediefriheten i Rwanda här.