Fotograf i Myanmar frigiven i förtid

Reportrar utan gränser (RSF) är lättade över att fotografen Kaung Sett Lin släppts ur Insein-fängelset, men anser att han aldrig borde ha gripits. RSF uppmanar militärjuntan att frige samtliga 64 journalister som fortfarande hålls fängslade i Myanmar.

Den 4 januari 2024 frigavs fotografen Kaung Sett Lin ett år i förtid efter att militärjuntan utfärdat en amnesti. Kaung Sett Lin arbetade för Myanmar Press Photo Agency när han i mars 2022 dömdes till tre års fängelse och straffarbete efter falska anklagelser om att ha ”uppmuntrat till uppror”, enligt kapitel 505 a i Myanmars strafflag. Kaung Sett Lin har hållits fängslad i över två år i det ökända Insein-fängelset i Yangon.

I samband med frigivningen uttryckte Kaung Sett Lin sorg över att inte kunna återförenas med sin mor, som dog medan han satt fängslad, rapporterar Radio Free Asia. Han uttryckte också en önskan om att hans ”kvarvarande fängslade journalistbröder ska släppas”.

– Vi välkomnar frigivningen av Kaung Sett Lin, men vi vidhåller att han aldrig borde ha gripits, än mindre dömts till ett fängelsestraff på falska grunder. Vi uppmanar juntan i Myanmar att omedelbart frige övriga 64 journalister och pressfrihetsförsvarare som fortfarande sitter fängslade, säger Cédric Alviani chef för RSF:s avdelning för Asien och Stillahavsområdet.

Kaung Sett Lin greps den 5 december 2021 tillsammans med sin kollega, videoreportern Hmu Yadanar, när de bevakade en regimkritisk flash mob i Yangon. Båda skadades svårt när juntastyrkorna körde in bland de protesterande och öppnade eld.

Hmu Yadanar, som har allvarliga skador på huvud och ben, hålls fortfarande fängslad i Insein-fängelset. Även hon dömdes till ett treårigt fängelsestraff för att ha ”uppmuntrat till uppror” och dömdes därefter till ytterligare tio års fängelse för att ha ”finansierat terrorism”. I maj 2023 uppmanade RSF FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Myanmar att ta upp hennes fall för att få till stånd internationella sanktioner mot militärjuntan.

Bara några dagar efter militärkuppen den 1 februari 2021 började omdaningen av media i Myanmar. Juntan var inte sena med att publicera en lista över förbjudna medier. Sedan dess har fyra journalister dödats av armén: grundaren av nyhetsbyrån Khonumthung Pu Tuidim, redaktören för Federal News Journal Sai Win Aung och de två frilansande fotograferna Soe Naing och Aye Kaw.

Myanmar, som rankas på 173:e plats av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex 2023, är näst efter Kina, det land i världen som fängslar flest journalister.

Foto: RSF International