Frankrike kommer inte verkställa arresteringsordern på Florence Hartmann

Den Haag-baserade Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY) utfärdade arresteringsordern mot Hartmann efter att hon ansågs gjort sig skyldig till domstolstrots.

Det franska utrikesdepartementet meddelade den 25 december att Hartmanns åtal inte var ett såpass ”allvarlig brott som tribunalen har till uppgift att utreda” och därför har ”Frankrike ingen rättslig grund för att samarbeta” med domstolen kring arresteringsordern.

Reportrar utan gränser uppmanar andra europeiska länder att följa Frankrikes exempel. Hartmann gjorde bara sitt jobb, att förmedla information som reporter. Det finns absolut ingen anledning att fängsla henne.Hartmann, som är Le Mondes före detta Balkankorrespondent, arbetade också en tid som talesman för tribunalens åklagare. 2009 beordrade domstolen henne att betala böter på 7 000 euro för att ha avslöjat konfidentiell information om den före detta serbiske ledaren Slobodan Milosevics rättegång, vilket inkluderade information som hjälpte till att slå fast Serbiens inblandning i massakern i Srebrenica 1996.

Åtalet ändrades till sju dagar i fängelse den 16 oktober 2011.