– Mordet på Lepage är avskyvärt. Hon befann sig i landet för att dokumentera konsekvenserna av ett krig som de flesta i Europa inte vet mycket om. Attacken på henne är också en attack på press- och yttrandefrihet världen över, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.
Den svåra konflikten i Centralafrikanska republiken är komplicerad och började med att Seleka-rebeller intog huvudstaden Bangui i mars förra året. Striderna intensifierades när Antibalaka-milisen slog tillbaka. Sedan dess har båda sidorna anklagat journalister för att gå sina motståndares ärenden. De flesta journalister lämnade landet efter att ha hotats. Mycket få lokala journalister som finns kvar i landet kan göra sitt jobb.
– Centralafrikanska republiken är en konflikt som är mycket svår att skildra för journalister. Att försöka få ut historier om vad som händer i landet är förknippat med livsfara. Just därför är det arbete som personer som Lepage gör så enormt viktigt. Alternativet är att konflikten hamnar helt i skugga, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.
Trots sin unga ålder hade Camille Lepage hunnit skildra några av världens mest svåraste konflikter. Efter att ha arbetat i Europa åkte hon till Egypten under revolterna 2011. Efter det åkte hon till Sydsudan för att berätta om situationen i världens yngsta land. Hon brann för världens ”glömda konflikter” och visade, enligt kollegor, ett extraordinärt mod i sitt yrke.
Centralafrikanska republiken var det land som föll mest, hela 44 platser, i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Landet rankades till 65:e plats 2013 men flyttades ner till 109:e plats i 2014-års index.
Camille Lepage är den 18:e journalisten som dödats hittills under 2014.