Fransk journalist dödad i Syrien

Jacquier arbetade på den franska TV-stationen France 2 och befann sig med regeringens tillåtelse på journalistuppdrag tillsammans med andra journalister i Homs, en av de regimkritiska protesternas bastion i Syrien, när de träffades av en granat eller raket. Ett vittne säger att granaten eller raketen landade på en grupp journalister när de befann sig vid gränsen mellan Akrama Al-Jedida och Al-Nuzha stadsdel i södra Homs.

Jacquier dödades direkt på plats och flertalet andra skadades, däribland ett okänt antal journalister. Enligt en AFP korrespondent fick den holländska fotografen, Steven Wassenaar en ögonskada.

– Jaquier är den första utländska journalisten som dödats i Syrien sedan upproret började den 15 mars 2011. Våra tankar är hos familjen och hans kollegor. Vi uppmanar myndigheterna att utreda för att få full klarhet i denna tragiska händelse med hjälp av Arabförbundets observatörer, säger Reportrar utan gränser.

Det syriska informations departementet säger att de är medvetna om, ”en olycka i Homs där utländska journalister varit inblandade”, man har inte meddelat några fler detaljer. Jaqcuier var en erfaren utrikeskorrespondent för France 2 sedan 1999 och har bevakat striderna i Irak, Afghanistan, Kosovo, och Israel. Han befann sig i Syrien för att rapportera för France 2.s program ”Envoyé Speciál”. Han och Bertrand Coq, en annan France 2-korrespondent, fick Albert Londres Pris 2003 efter sin rapportering om, andra intifadan och den Israeliska försvarsmaktens operation Rampart i april 2002.

En syrisk professionell journalist och två medborgarjournalister har dödats sedan uppropet i Syriens start.