Fredspristagaren Maria Ressa friad från åtal

Natten till onsdagen frikände den filippinska skatteöverdomstolen journalisten och Nobelpristagaren Maria Ressa och hennes nyhetssajt Rappler för skatteflykt i fyra av sju av de åtal som väckts av regeringen.

Om anklagelserna hade lett till åtal hade Maria Ressa riskerat att dömas till fängelse i upp till 34 år och Rappler riskerade rejäla böter. Rappler och Ressa har vidhållit sin oskuld och kommer att fortsätta att försvara pressfriheten i Filippinerna där de kämpar mot en störtflod av pågående fall för att tysta deras rapportering.

”Domen visar att det är möjligt för president Ferdinand Marcos att avsluta sina föregångares omfattande kampanj mot media, skriver stödorganisationen Hold The Line Coalition i ett uttalande. Vi kräver att alla kvarvarande fall mot Rappler och Ressa avslutas och att förföljelsen stoppas en gång för alla.”

Maria Ressa och Rappler tilldelades Nobels fredspris 2021. De fortsätter nu att försvara sig mot fortsatta juridiska påhopp och mot våld på nätet.

Sedan 2018 har filippinskas staten inlett 23 åtal mot Ressa som riskerar nära sju års fängelse för en tidigare fällande dom för förtal. Domen är överklagad och behandlas nu av Högsta domstolen.