Friad idag, men hotas av villkorlig dom

arton44210-d81a5.jpg

Han dömdes för att ha lett ett beväpnat uppror och för att lagt beslag på officiella funktioner, men rätten gav honom istället ett åtta månaders fängelsestraff för att ha bedrivit illegal skogsskövling. Utöver detta dömde Appellationsdomstolen ytterligare en villkorlig dom på fyra år och fyra månader i fängelse.

Sonando, 72 år, har varit fängslad sedan den 15 juli 2012 och idag, tisdag den 19 mars efter åtta månader i förvar blir han friad. Dock hotas han av den villkorliga domen som hänger över honom ända fram tills den 15 november 2016.

RUG och det Kambodjanska Centret för oberoende medier är glada över att Sonando äntligen blir friad men de beklagar djupt bristen på den rättsliga trovärdigheten hos de juridiska myndigheterna.

Vi delar lättnaden med hans familj, men vi är inte nöjda med det juridiska arbetet. Ännu en gång bevisar Kambodja att domstolarna inte arbetar för rättvisa utan istället väljer att lyder order. Frigivningen är ett bevis på gemensamma insatser från både kambodjanska och internationella supportrar, säger båda organisationerna.

– Från den juridisk aspekten är inte en ny anklagelse godtagbar. Ett svärd kommer hänga över hans huvud tills dess att den villkorliga domen har upphört.

Det var när Sonando överklagade den gamla domen den 6 och 7 mars i år, som åklagaren upprättade en ny anklagelse mot honom.

En av hans advokater, Sa Sovann, berättade för RUG den 7 mars att den nya anklagelsen inte var juridiskt hållbar då Mam Sonando inte gavs någon möjlighet att försvara sig själv.

– Det är ett fel i tillvägagångssättet av fallet. Domaren ändrade anklagelserna och jag kommer att överklaga till en högre instans. Försvaret har rätt till en rättvis rättegång och den nya anklagelsen har inget att göra med den gamla domen, säger han.

Ou Virak, chef för Kambodjanska Centret för Mänskliga Rättigheter säger att det är en ”godtycklig överenskommelse” men att ”mycket måste till för att lagen i Kambodja ska bli respekterad”.

– Jag är glad, sa Dinn Phannara, Sonandos fru utanför domstolen, som hon ska ha uttalat var nöjd med utgången av fallet. 

Kambodja är rankat 143 av 179 länder i RUGs pressfrihetsindex.

Till höger är en intervju med Pa Ngoun Teang, chef för Kambodjanska Centret för oberoende Medier (CCIM). Kambodja: hur är situationen för pressfriheten?