FRIGE DAWIT ISAAK – #dawitisaaksplats är hemma hos sin familj!

Den 24:e maj är Eritreas självständighetsdag. I samband med det uppmärksammade Reportrar utan gränser tillsammans med flera andra organisationer – som ingår i mediekampanjen för Dawit Isaaks frigivning – hans fall. Det gjordes i en debattartikel i Expressen och i en digital kampanj som sker under dagen: #dawitisaaksplats.

Hösten 2001 tystnade den fria pressen i Eritrea. Alla oberoende medier stängdes ner och hundratals personer greps – bland dem flera journalister och oppositionella. En av dem som greps var den svensk-eritreanske journalisten och dramatikern Dawit Isaak.

Sedan dess sitter han fängslad i Eritrea utan rättegång, utan kontakt med omvärlden. I nästan 20 år har han suttit fängslad för att ha gjort sitt jobb i landet som, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, ligger i botten på listan när det gäller en fri och oberoende press.

Dawit Isaak har blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet, men bakom symbolen finns en människa. En människa som har fråntagits rätten till sin frihet. En människa som borde varit här hos oss. Och det är det som Reportrar utan gränser nu vill uppmärksamma genom aktionen som pågår under dagen.

– En fotbollsmatch på Ullevi i Göteborg, poddstudion på Reportrar utan gränsers kontor eller utanför UD i Stockholm. Det här är platser där Dawit Isaak, i egenskap av journalist eller som privatperson, hade kunnat befinna sig om han inte hade gripits. Men faktum kvarstår: Dawit Isaak är fortfarande – efter 20 år i fängelse – inte hemma. Det är det vi vill lyfta med vår aktion, säger Siri Hill, styrelseledamot i Reportrar utan gränser och en av initiativtagarna till aktionen.

I aktionen “Dawit Isaaks plats” kan den som vill lägga upp filmer och bilder av tomma platser runt om i landet på sociala medier med hashtaggen #dawitisaaksplats. Detta för att visa på alla platser som Dawit Isaak skulle ha kunnat befinna sig på om han inte suttit fängslad. Vi gör det för att lyfta frågan om hur det är möjligt att Dawit Isaak, efter 20 år i fängelse, fortfarande inte är fri. Vi gör det för att visa vår solidaritet –  och vi gör det för att på nytt upprepa kravet om att han måste friges.

– Att Dawit Isaak, fortfarande, efter snart 20 år sitter fängslad utan att Sveriges regering lyckats få hem honom är inte annat än en skandal. Vi ger inte upp och den här aktionen är bara den första av flera i år. Vi uppmanar alla att ta upp kampen tillsammans med oss. Det minsta man kan begära av Eritreas regering en dag som denna är att släppa Dawit och låta honom återförenas med sin familj, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Se filmen Filmen #dawitisaaksplats

Debattartikeln i Expressen

 

Foto: Björn Tunbäck