Frige den algeriske journalisten Ihsane El Kadi omedelbart – skriv på RSF:s upprop


Den Algeriske mediechefen Ihsane El Kadi måste friges omdelbart. Han är offer för politiska och rättsliga trakasserier i Algeriet, där han har hållits godtyckligt frihetsberövad den senaste månaden.

Hjälp RSF att stötta Ihsane El Kadi och skriv på uppropet.

#FreeIhsaneElKadi

Ihsane El Kadi, oberoende journalist och ivrig förespråkare för pressfrihet, är chef för den algeriska radiostationen Radio M och nyhetssajten Maghreb Émergent, medier som är kritiska mot både myndigheter och militär i Algeriet. Han har i åratal varit måltavla för politiska och rättsliga trakasserier och växande hot från myndigheterna. Det har har resulterat i ett flertal arresteringar och straffrättsliga förfaranden. Den här gången kallades Ihsane El Kadi till förhör av säkerhetstjänsten två gånger i november 2022. Han greps sedan den 24 december och fördes till fängelse. Radiostationen och nyhetssajten stängdes.

Den 15 januari hölls domstolsförhandling där Ihsane El Kadi anklagades för frihetsberövats som en del av en utredning om ”olaglig penninginsamling” och ”för att ha äventyrat statens säkerhet”. El Kadis familj, kollegor och advokater fördes därmed bakom ljuset. De hade fått veta att förhandlingen skulle hållas den 18 januari. De hade inte underrättats om ändringen, och var således inte i rätten för att framföra försvarets argument.
– Detta är en kränkning av rätten till försvar, sa en av hans advokater.

El Kadis arrestering har rönt stor uppmärksamhet och har gett upphov till en stor internationell stödkampanj. RSF hänvisade fallet till FN och organiserade en gemensam vädjan för hans frigivning tillsammans med 16 internationella medieägare och redaktörer, bl.a. Novaya Gazetas redaktör Dmitrij Muratov, som tilldelades Nobels fredspris 2021.

Det godtyckliga frihetsberövandet och de grovt orättvisa förfaranden som El Kadis utsätts för är oacceptabelt. Algeriets fängelser får inte användas för att tysta röster från oberoende journalister. Skriv under namninsamlingen #FreeIhsaneElKadi!