Frilansjournalister skjutna till döds

Reportrar utan gränser fördömer dödandet av två frilansjournalister som var en del av en grupp på 50 personer som försökte komma in i Syrien via den turkiska gränsen, när de blev beskjutna av syriska styrkor. Direkt efter attacken ska de två journalisterna, 28 och 32 år gamla, ha återvänt för att hämta sin utrustning. De syriska styrkorna öppnade då åter eld mot dem, och båda dog. Vi beklagar verkligen dessa mord. En av dem, Walid Blidi, var en brittisk journalist, ursprungligen från Algeriet. Det är ännu inte fastställt vart hans kollega Nassim Terreri kom ifrån. En tredje journalist rapporteras ha blivit skadad i attacken, och förd till ett sjukhus i den turkiska staden Antakya.

Journalisterna höll på att göra en dokumentär i byn Idleb, ett starkt fäste för motståndsrörelsen, som många gånger varit mål för de presidenttrogna militärstyrkorna. Ett ökande antal frilansjournalister utsätts för hot eller våld när de rapporterar från krig. Reportrar utan gränser ser ett problem med svårigheten att fastställa identiteterna hos dessa personer när de hamnar i svårigheter. Därför uppmanar vi frilansande journalister att dela sina reseplaner med någon de kan lita på, som har möjlighet att kontakta journalistorganisationer eller myndigheter om något händer. Denna tragedi skedde endast en dag efter mordet på samhällsjournalisten Jawan Mohammed Qatana i Derbassiyeh, norr om staden Al-Hassakeh.

Med tanke på problemen i Syrien och myndigheternas attityd, uppmanar pressfrihetsorganisationen journalister att noga planera sina resor, och tänka på riskerna. Reportrar utan gränser uppmanar de nyhetsmedier som använder sig av frilansare att bekosta deras försäkring, eller ta hänsyn till det i arvoderingen. Yrkeskåren som helhet måste ta frågan om sin egen säkerhet på större allvar. journalister har ett viktigt arbete i att rapportera från världens alla hörn. HÄR finns en länk till Reportrar utan gränsers säkerhetsguide för journalister som reser utomlands.