Frilansreporter i Indien mördad när han undersökte illegala kliniker

Reportrar utan gränser (RSF) är bestört över mordet på en journalist i delstaten Bihar i nordöstra Indien. Hans brända kropp hittades vid en vägkant tre dagar efter att han försvann i samband med att han granskade illegala kliniker.

Den förkolnade kroppen av Budhinath Jha, en frilansreporter även känd som Avinash Jha, upptäcktes vid foten av ett träd bredvid en motorväg i Madhubani distriktet den 12 november. Budhinath Jha identifierades av en ring på ett finger och en kedja runt halsen.

Hans bror, Chandrashekhar Kumar, berättade för lokala medier att Jha hade varit utsatt för upprepade utpressningsförsök och hot för att tysta honom. Två dagar innan han försvann hade han identifierat flera illegala kliniker och publicerat dem i ett Facebook-inlägg.

Polismannen som ansvarar för utredningen berättade för media den 14 november att fem misstänkta har gripits i samband med mordet. Polisen har inte velat ge någon ytterligare information om mordet.

– Avinash Jha är den fjärde journalist som dödas i Indien i år. Lika många som i krigets Jemen, och bara i Mexiko har fler dödats. En fruktansvärd utveckling som endast kan stoppas genom att de skyldiga ställs till svars, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, Sverige.

Enligt RSF-barometern som spårar kränkningar av pressfriheten är Jha den fjärde journalisten i Indien som dödats i samband med sitt arbete under det senaste halvåret.

TV-reportern Raman Kashyap attackerades och skadades dödligt när han täckte en bondeprotest i den norra delstaten Uttar Pradesh i oktober. Chenna Kesavulu knivhöggs till döds av en polis i södra delstaten Andhra Pradesh i augusti efter att ha avslöjat korruption. Sulabh Srivastava hittades död vid vägkanten i Pratapgarh-distriktet i Uttar Pradesh i juni.

Ingen av de pågående mordutredningarna har lyckats identifierat några gärningsmän.

Indien är rankat 142:a av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex för 2021.