Fyra bloggare står inför ett 14 år långt fängelsestraff och 100 000 euro böter

arton44401-75311.jpg

 

 

 

 

De anklagas för offentliggörandet av ”felaktig, oanständig eller ärekränkande” information och ”som skadat religiösa känslor”. Nu riskerar de fängelsestraff på vardera 14 år och skyhöga böter på 10 miljoner takas (900 000 svenska kronor).

– Anklagelserna mot bloggarna är helt ogrundade och är resultatet av myndigheternas rädsla som valt att ge efter för påtryckningar från islamister. Det rättsliga processen mot dem måste genast upphöra och frigivning bör ske utan fördröjning, säger Reportrar utan gränser.

– Vi hoppas att frisläppandet sker med omedelbar verkan, men uppmanar samtidigt myndigheterna att förflytta Asif Mohiuddin till egen cell där han kan få medicinsk vård. Det är en skam att låta honom dela cell med islamister som är medbrottslingar till ett mordförsök på honom.

 

Den 17 april avslog en domaren Hasibul Haque en begäran om att de fyra bloggarna skulle sättas fri mot borgen. Då hade han erhållit två rapporter från polisutredare, varav den ena var över Mohiuddin, och den andra rapporten avhandlade de övriga tre bloggarna.

 

Advokaten Jyotirmoy Barua representerar en av de fyra bloggarna. Han säger att den rätt som ska hantera bloggarnas specialiserar sig på datorbrottslighet. Det som bloggarna, enligt rapporterna, gjort skyldiga till behandlas som åtalbart under paragraf 57, andra stycket i informations- och kommunikationsteknologibalken. Nästa förhör äger rum den 21 april.

 

Mohiuddins advokat, Alauddin Mollah begärt att hans klient ska få särskild behandling då han behöver vård och medicin för sina skador efter mordförsöket mot honom i januari i år. Advokaten har också begärt att han släpps mot borgen på grunderna att det inte finns några bevis för det brott som han sägs ha begått.