Fysiska evenemang med RSF i veckan!

Reportrar utan gränser har fullt program med fysiska evenemang i Stockholm den här veckan. Välkomna att delta!

Onsdag 17 november kl 17.30
Samtalsserie om Public Service, Kulturhuset, Stockholm.
Fri entré, ingen anmälan

Hur ser situationen ut för public service i Europa? Vad händer med public service när demokratin urholkas? Den 17 november är du välkommen till det första samtalet i en serie om public service och yttrandefrihet som Reportrar utan Gränser anordnar i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

I detta första samtal ger vi en utblick kring situationen för public service i Europa, där den på många håll är under stark press och förändring. Det ställs politiska krav på nedskärningar, slimmat uppdrag och personliga straff mot journalister förekommer. Även i Sverige diskuteras vilken roll public service ska spela i ett demokratiskt samhälle.

Vad händer med public service när demokratin urholkas? Och vad händer med demokratin när public service inte är fri att granska makten och rapportera vad som händer i samhället?

Medverkande:
Hanna Stjärne, vd för SVT. Har tidigare jobbat på Sveriges Radio, som chef för P1, programdirektör, utrikeskorrespondent och inrikeschef på Ekot.
Ulrika Hyllert, förbundsordförande Journalistförbundet. Har jobbat som journalist på Sveriges Radio.
Sigrid Melchior, EU-korrespondent för DN i Bryssel och reporternätverket Investigate Europe. Skriver böcker om och undervisar i EU-journalistik.
Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet.
Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser, Sverige, och chefredaktör för tidskriften Sveriges Natur. (Samtalsledare)
———————————————————————————————————————————————————————————–

Torsdag 18 november kl 13.00
Östdagarna: Belarus – oberoende medier under attack. 
Ersta konferens & hotell, Erstagatan 1K, 116 28 Stockholm
Anmälan här

Belarus är Europas farligaste land för oberoende journalister. Regimen gör just nu sitt bästa för att utplåna den fria journalistiken helt. Redaktioner, journalister och fackförbund har utsatts för gryningsräder och nedstängningar. Skribenter bötfälls, fängslas och torteras. Många har flytt landet. Vad finns kvar av oberoende media efter myndigheternas attacker? Hur orkar och vågar de journalister som ännu är verksamma i landet fortsätta arbeta? Vad kan omvärlden göra?

Medverkande:
Aleh Ahejeu, oberoende belarusiska journalistförbundet BAZj
Johanna Melén, Sveriges Radios Moskvakorrespondent

Moderator:
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Språk:
Ryska tolkat till svenska

—————————————————————————————————————————————————————————————

Torsdag 18 november kl 17.30
Pressfrihetspodden live: kvinna och journalist i Saudi
Södra teatern, Stockholm
Fri enté, ingen anmälan

I Saudiarabien kan ett par ord i en nyhetsartikel, ett blogginlägg eller ett tv-inslag leda till fängelse och att vara kvinna och journalist i det könssegregerade landet innebär stora utmaningar. Journalisten Hana Al-Khamri, född och uppvuxen i Saudiarabien, har i debutboken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia”, träffat saudiska kvinnor som fortsätter kämpa för det fria ordet.
Kom dit på samtal, mingel och boksignering!