G7-länderna ställer sig bakom Reportrar utan gränsers initiativ

G7 ledarna i Biarritz

Ledarna för G7-länderna har idag ställt sig bakom det initiativ för information och demokrati som presenterades av Reportrar utan gränser för ett år sedan. De uppmanar nu fler länder att stödja projektet. Ett tjugotal länder har redan lovat att göra det under FN:s generalförsamling i september. 

För ett år sedan tillsatte Reportrar utan gränser en internationell kommission med uppgift att ta fram ett partnerskap för information och demokrati. Initiativet handlar om människans rätt att samla in, ta del av och sprida information som bygger på fakta och trovärdiga källor. Centralt i initiativet är att olika åsikter och röster får komma till tals. Detta i en era där informationsflödet i det offentliga rummet i allt större utsträckning kontrolleras och styrs av politiska och privata intressen.

– Kommissionens arbete ledde fram till en deklaration för information och demokrati som fastställer ett par grundläggande principer för att underlätta spridandet av fritt producerade och trovärdiga nyheter. Det är möjligt att det finns makthavare ute i världen som är emot detta, men det gör också det här initiativet extra viktigt, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

När den internationella deklarationen för information & demokrati presenterades i november förra året fick den stöd av bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Norges statsminister Erna Solberg och Danmarks dåvarande statsminister Lars Løkke Rasmussen. Andra som valt att stödja deklarationen är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, Unescos generaldirektör Audrey Azoulay, Europarådets generalsekreterare Torbjørn Jagland och regerings- och statscheferna i Burkina Faso, Costa Rica, Lettland, Libanon, Litauen, Senegal, Schweiz och Tunisien.

Idag togs initiativet också upp på G7-mötet i Biarritz, Frankrike. Efter en diskussion ställde sig alla medlemsländerna bakom initiativet och uppmuntrade fler länder att ge sitt stöd.

– Vi har tillsammans enats om att stödja detta mycket viktiga partnerskap för information och demokrati, som Reportrar utan gränser och organisationens partners presenterade redan vid Paris fredsforum i november förra året, sa Emmanuel Macron vid presskonferensen när G7-mötet avslutades på måndagskvällen.

Under FN:s generalförsamling i New York i september kommer ett 20-tal länder att skriva under Reportrar utan gränsers partnerskap för information och demokrati.

– Vi är mycket glada för att det initiativ som vi lade fram för ett år sedan nu även presenterats för ledarna som deltog vid G7-mötet i Biarritz. Jag vill tacka alla medlemmar i den internationella kommissionen för information & demokrati som har möjliggjort detta stora kliv framåt för yttrande- och pressfriheten, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportar utan gränser.

Den internationella kommissionen för information & demokrati består av mottagarna av Nobels ekonomipris Amartya Sen och Joseph Stiglitz; litteraturpristagaren Mario Vargas Llosa och mottagaren av Sakharovpriset Hauwa Ibrahim, och därutöver Emily Bell, Yochaï Benkler, Teng Biao, Nighat Dad, Can Dündar, Primavera de Filippi, Mireille Delmas-Marty, Abdou Diouf, Francis Fukuyama, Ulrik Haagerup, Ann Marie Lipinski, Adam Michnik, Eli Pariser, Antoine Petit, Navi Pillay, Maria Ressa, Marina Walker, Aidan White och Mihaïl Zygar. Kommissionens leds av Reportar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire och mottagaren av Nobels fredspris Shirin Ebadi.

Läs mer om det internationella partnerskapet för information och demokrati här

Läs mer om kommissionen för information & demokrati här

Läs mer om deklarationen för information och demokrati här