Georgien nekar oberoende ryska journalister inresetillstånd

Foto: RSF

Sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina i februari 2022 har minst 11 oberoende ryska journalister nekats inresa till Georgien. Reportrar utan gränser, RSF, misstänker påtryckningar från Ryssland och uppmanar Georgien att förklara besluten att avvisa ryska exiljournalister och att sätta stopp för liknande agerande i framtiden. 

Читать на русском / Read in Russian

En av de journalister som nekats inresa är Aleksandra Shvedchenka, korrespondent i Georgien för den ryska exil-TV-kanalen Dozhd (TV Rain). Hon har bott i Georgien i nästan ett år och när hon landade på Tbilisis internationella flygplats den 14 mars, efter en semester i Lettland, hindrades hon att resa in i landet.

En tulltjänstemän meddelande henne att hon nekades inresa och att hon borde ta nästa plan tillbaka till Riga.
– På dokumentet som de gav mig stod det skrivet att skälet till avslaget var ”annat skäl enligt georgisk lagstiftning”, utan ytterligare förklaring, sa Aleksandra Shvedchenka till RSF. Hon är inte ensam om att bli avvisad vid gränsen.

RSF har kännedom om minst 10 andra ryska exiljournalister som nekats inresa utan motivering sedan Ryssland invaderade Ukraina. Några hade bott och arbetat i Georgien i månader utan att tidigare stöta på problem.

En av dem är Filip Dziadk som varit bosatt i Georgien i ett år tillsammans med sin familj. När han landade i Tbilisi den 19 februari grep tjänstemän honom på flygplatsen vid ankomsten (officiellt på grund av ett haveri i systemet), sedan konfiskerade de hans telefon och höll honom i förvar över natten innan han avvisades.

Aleksei Ponomaryov, podcastredaktör på det oberoende mediet Kholod, hade hyrt en lägenhet med sin fru i Tbilisi i flera månader innan han den 10 december nekades inresa, utan förklaring, då han återvände från en konferens i Oslo.

–Detta förvånade till och med gränsvakterna, sa han till Ekho Kavkaza, och hänvisade till en trolig lista över oönskade personer.

När RSF kontaktade vice inrikesminister AleksandrDarakhvelidze fick vi ingen förklaring till varför dessa journalister avvisades.
– För de många ryska journalister som flyr från sitt lands totalitära regim har Georgien länge varit ett asylland, säger Jeanne Cavelier, chef för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.

Dessa omotiverade beslut om nekad inresa – med förödande konsekvenser för de berörda journalisterna, som återigen måste bygga upp sina liv – återspeglar den hårdare linje som den georgiska regeringen intar gentemot oberoende medier.

Vi uppmanar regeringen och dess premiärminister, Irakli Garibashvili, att förklara besluten, och att motstå alla påtryckningar från de ryska myndigheterna. Georgien uppmanas att välkomna alla ryska journalister som tvingas fly sitt land. De flesta journalister och aktivister som är offer för denna praxis stoppas i tullen utan någon förklaring från gränspolisen, skriver Georgian Young Lawyers Association (GYLA) i en rapport med titeln ”Hinder för gränspassering” som snart publiceras.

Denna praxis strider mot UNHCR:s, FN:s flyktingorgans, rekommendationer. Enligt georgisk lag har de som nekas inträde av ”andra skäl enligt georgisk lagstiftning” rätt att överklaga men de får sällan veta detta, enligt GYLA-rapporten. Den som nekats inresa med hänvisning till ”andra skäl enligt georgisk lagstiftning” har 10 arbetsdagar på sig att överklaga. Detta är för kort, anser GYLA-rapporten, med tanke på alla steg som måste vidtas för att överklaga, även om rättshjälp finns tillgängligt från lokala organisationer som Rights Georgia.

 

Georgien, som ligger i Kaukasusregionen och gränsar till Ryssland, har tagit emot nästan 100 000 ryska medborgare sedan kriget började i Ukraina. Kriget är ett mycket känsligt ämne i Georgien, som har två separatistiska regioner under ryskt inflytande. Den senaste tidens spänningar kring ett lagförslag för ”utländska agenter”, baserat på en rysk lag som används för att sätta munkavle på oberoende medier och det civila samhället i Ryssland, belyser skillnaderna mellan en regering som verkar närma sig Moskva och en befolkning som, för det mesta, söker en europeisk framtid.

Georgien är på plats 89 av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex för 2022. Ryssland är på plats 155.