På mindre än ett år har över 130 journalister dödats av israeliska styrkor i Gaza. Under torsdagen den 26 september arrangerade Reportrar utan gränser (RSF) en global protest för att hedra de mördade reportrarna och kräva skydd för palestinska journalister.
Sedan den 7 oktober har den israeliska armén dödat över 130 journalister i den palestinska enklaven, varav minst 32 mördades när de arbetade. Med torsdagens kampanj vill RSF uppmärksamma den internationella allmänheten på allvaret i denna kris. Den alarmerande takt med vilken dessa journalister dödas äventyrar rätten till fri och oberoende information.
Protesterna ägde rum i tio länder: Tyskland, Brasilien, Spanien, USA, Frankrike, Storbritannien, Senegal, Schweiz, Taiwan och Tunisien. Det gemensamma budskapet på banderollerna var: ”Journalister i Gaza dödas i sådan takt att det snart inte finns någon kvar som kan rapportera.”
– Massakern på journalister i Gaza måste upphöra. Den israeliska arméns utrotning av journalister i Gaza –över 130 har dödats på mindre än ett år–hotar att skapa en fullständig blackout för media i den blockerade enklaven. Dessa attacker riktar sig inte bara mot den palestinska pressen utan även mot den internationella allmänhetens rätt till tillförlitlig, fri, oberoende och pluralistisk information. Vi kräver skydd för Gazas journalister, ett slut på straffriheten och att utländska journalister ges tillträde till Gazaremsan. Vår rätt till information står på spel, säger Thibaut Bruttin generalsekreterare för RSF.
RSF kämpar för att skydda Gazas journalister
RSF har lämnat in fyra anmälningar till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsförbrytelser mot journalister i Gaza. Efter de två första anmälningarna försäkrade ICC:s åklagare Karim Khan RSF om att brott mot journalister ingår i domstolens utredning av situationen i Palestina.
Tillsammans med den lokala organisationen Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) har RSF stöttat över 250 journalister i Gaza som arbetar för både lokala och internationella medier. Stödet omfattar bland annat skydd och utrustning till reportrar så att de kan fortsätta att bevaka kriget.
Foto: Robin Grassi/RSF