Göteborgs teatrar för det fria ordet 10 maj

Det blir en maratonföreställning från kl 10 till 22 måndagen den 10 maj i ett tält på Olof Palmes plats.

Lars Norén hoppas att detta ska kunna bli början på en årlig tradition på just dagen för nazisternas bokbål i Berlin 1933. Han fick idén vid ett besök i Berlin och såg installationen vid platsen för bokbranden där man blickar ner genom en glasskiva på ett rum med bara tomma bokhyllor i betong.

-Tyskarna gör mycket för att bevara minnet av den tidens förbrytelser, säger han allvarligt och övergår till det enskilda öde som lett till idén om manifestationen, ’Dawit Isaak i dödsskuggans dal’. Han uttrycker besvikelse över svensk utrikespolitik av idag, och den tysta diplomati som inte givit något märkbart resultat. Krav på stoppat bistånd till Eritrea tycker han borde vara en självklarhet.Han är glad över gensvaret från övriga teatrar och fria institutioner i Göteborg.

– För oss som arbetar direkt med ordet är det viktigt att ställa krav och göra konkreta insatser, säger han. På det digra programmet finns också en längre föreställning, pjäsen ’Stalins skitiga näsduk’ av och med Helena Thornqvist men också en liten pjäs av Dawit Isaak.