Den 25 februari 2020 dömde den kinesiska regimen den svenska förläggaren Gui Minhai till tio års fängelse. På årsdagen av meddelandet av domen uppmanar hans dotter, Angela Gui, Sverige, EU och andra demokratier att agera kraftfullare för ett frisläppande.
Gui Minhai kidnappades av den kinesiska regimen den 17 oktober 2015 under en semesterresa i Thailand. Han är dömd för ”olagligt tillhandahållande av underrättelser utomlands” utan en chans till en rättvis och offentlig rättegång.
– Den senaste gången jag fick någon information om min far var för sju år sedan. Eftersom att Kina i strid mot internationella konventioner helt nekar svenska UD konsulärt tillträde vet vi idag inte ens om han fortfarande finns i livet. Som hans dotter är jag väldigt orolig för hans hälsa, särskilt i ljuset av det vi vet om den tortyr och de kränkningar som förekommer i kinesiska fängelser. Den politiskt motiverade domen mot min far och hans fortsatta fängslande är en markering från Kinas sida om att regimens vilja står över både lag och pressfrihet. Den har också banat väg för den negativa utvecklingen i Hongkong, där över 1900 personer nu sitter fängslade på politiska grunder. Sverige, EU, och andra demokratier måste agera kraftfullare för att min far ska få komma hem, inte minst för att stå upp för våra värderingar i en tid där yttrandefriheten hotas från olika håll, säger Angela Gui.
Reportrar utan gränser (RSF), Kurdo Baksi, Sveriges Författarförbund, Journalistförbundet, Svenska Förläggareföreningen, Publicistklubben och Svenska Pen manifesterar återkommande för att påskynda Gui Minhais frisläppande.
– I dag, på årsdagen av den rättsvidriga domen, påminns vi om varför vi aldrig får tystna. För varje bok den kinesiska diktaturen förbjuder, för varje röst de fängslar, blir vårt motstånd viktigare. Gui Minhai borde vara fri. Men nu sitter han bakom galler i ett land vars regim inte kan hantera kritik, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser.
Kina har plats 172 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex 2024.