Historisk rättegång i London: Brittisk medborgare planerade mörda pakistansk bloggare

En brittisk medborgare av pakistanskt ursprung, anklagas för att ha ”konspirerat tillsammans med okända personer” för att mörda Ahmad Waqass Goraya, en exilpakistansk journalist och bloggare bosatt i Nederländerna.

Goraya hade gömt sig ända sedan den holländska polisen i februari 2021 varnade honom för att han var hotad till  livet. Varningen kom efter att Goraya själv redan tidigare informerat Reportrar utan gränser, RSF, att hans liv var i fara.

Den brittiske medborgaren anklagas för att ha tagit tåget från London till Amsterdam och hyrt en bil för att spionera på Gorayas hem i Rotterdam, i syfte att mörda honom. Rättegången kan skapa ett internationellt prejudikat i kampen mot straffrihet för våldsbrott mot journalister som lever i exil. Den kommer att följas noggrant av RSF:s representanter i London.

– Rättegången har helt klart historiska implikationer, säger Daniel Bastard, ansvarig på RSF för Asien/Stillahavsområdet. Efter att saudiska underrättelsetjänsten mördade den saudiske journalisten Jamal Khashoggis, är det första gången som en anstiftare till en komplott att mörda en landsförvisad journalist ställs till svars inför en domstol.

– Vi hoppas att rättegången belyser åtgärder som vidtagits av Pakistans underrättelsetjänster i syftet att tysta oliktänkande journalister.

För snart två år sedan försvann den pakistanska journalisten Sajid Hussein i Uppsala i Sverige. Han hittades senare avliden och åklagaren lade kort därpå med utredningen om eventuellt brott, men RSF påpekade även då de många hot som pakistanska journalister i exilen utsätts för. Bland annat med hänvisning till det fall som nu tas upp i London.

– Det här är ett för oss högintressant fall. En rad exiljournalister i Sverige upplever och vittnar om att de hotas av regimerna i sina hemländer. Lite görs åt det så jag uppmanar svenskt rättsväsende att följa fallet och dess utgång nära, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Goraya överfölls av två män utanför sitt hem i Rotterdam den 2 februari 2020. Under ett besök i Pakistan i januari 2017 blev han och fyra andra bloggare fängslade. Han blev torterad i flera veckor och uppmanad att sluta blogga.

Pakistan rankas på 145:e plats av 180 länder i RSF:s internationella pressfrihetsindex 2021.