Hjälp mig härifrån! Varför gör ni ingenting? Ni struntar i mig. Den afghanska journalisten Mursal Nabi ringer gråtande och berättar att hon fruktar för sitt liv. En kollega till henne har då precis dödats av talibanerna.
Reportrar utan gränsers Urban Hamid skriver i tidningen Journalisten om när han träffade Mursal Nabi första gången. Det var för fyra år sedan, i Kabul. Då jobbade hon för tv-stationen Zan TV där de flesta anställda var kvinnor. Men efter talibanernas maktövertagande förändrades läget för de lokala journalisterna. Många var tvungna att fly. Men Mursal Nabi blev kvar. Först nu har hon äntligen lyckats lämna Afghanistan och befinner sig i trygghet i Frankrike. Urban Hamid berättar om kampen för att bistå henne. Om problemen med att få ett pass, visum, biljetter och boende innan Reportrar utan gränser lyckades få ut Mursal Nabi.
Ögonen tåras då man läser artikeln och ser en bild av ytterligare en journalist i trygghet. Det sker även bra saker i en tid då nyhetsankare berättar om civila som dödas i Gaza samtidigt som tidningarna rapporterar om backande demokrati. Nyligen kom tankesmedjan Freedom house med årsrapport om tillståndet för demokratin i världen. Läget blev sämre i 52 länder, och bättre i endast 21 senaste året.
Det är lätt att fastna i mörkret. Det kan vara en förlamande känsla. Just därför är det viktigt med bilder som den av Mursal Nabi. Just den bilden banade upp ett spår i mitt huvud. Jag började tänka på flera positiva besked de senaste veckorna. Vårt internationella kontor i Paris kom nyligen med en sammanställning som visade vad vårt stöd till Ukraina lett till. Sedan den fullskaliga ryska invasionen för två år sedan har Reportrar utan gränser (RSF) tillsammans med vår ukrainska partner Institute of Mass Information (IMI), stöttat 150 olika medier och 1 500 ukrainska och internationella reportrar i Ukraina. Vi har två kontor där som bidrar till att distribuera utrustning så att journalister kan rapportera från konflikten. Det är ett farligt jobb. Ukrainska journalister utsätts ständigt för missil- och granatbeskjutning. De lider av kronisk stress, extrem trötthet, utbrändhet och ångest. Men tack vare vårt samarbete Lviv Media Forum (LMF) har 95 mediearbetare och deras familjer fått en veckas vila i Karpaterna i västra delen av landet för att de ska kunna återhämta sig. Vi hoppas att det ska leda till att de orkar att fortsätta att jobba som journalister.
I Ryssland kväser samtidigt myndigheterna alla försök till oberoende rapportering. Vår plan är att göra vad vi kan för att bryta detta. Därför har vi tecknat ett avtal med satellitoperatören Eutel för att lansera ett tv-paket som innebär att medborgare i bland annat Ryssland och Belarus ska få tillgång till en oberoende rapportering. Det nya tv-paketet kallar vi Svoboda, som betyder frihet på ryska. Vi är i slutfasen av projektet men söker nu fler som kan bidra med finansiering. Den ryska befolkningen behöver veta hur resten av världen ser på vad som pågår i Ukraina.
Det är också viktigt att hjälpa de hårt utsatta journalisterna i Gaza. Vi har därför startat en insamling för att stödja dessa. Insamlingen har gått mycket bra, men den är fortfarande i sin linda och vi återkommer snart med fler detaljer. Klart är dock att journalisterna i Gaza är oerhört utsatta och det behövs medicinskt, psykologiskt och ekonomiskt stöd för att de ska kunna fortsätta att arbeta. Pengarna kommer inte att räcka och det känns frustrerande. Men det är ett steg på vägen.
När jag slutade min journalistutbildning så lämnade jag den med en kliché ringades i mina öron. Pinsamt ofta tänker jag på min lärares berättelse om en pappa och hans son som gick längs en stormhärjad strand. Tusentals krabbor låg i sanden, varav många hamnat upp och ned. Sonen började vända på krabborna som kunde rädda sig ned i havet igen. Pappan säger till slut att han omöjligt kan rädda alla, det spelar ingen roll. Pojken svarade då snabbt att för de krabbor han hjälpte spelade det en roll. Så är det. Vi kan inte göra allt, men vi kan göra mycket tack vare det stöd vi får från er.
Vi ses!
Foto: Jonas Gratzer