Högt pris för yttrandefriheten i Azerbajdzjan

Mars har hittills varit en förödande månad för yttrandefriheten i Azerbajdzjan. Att yttra sig om allmänhetens intresse, kritisera myndigheterna eller på något annat vis utöva denna frihet leder till att personliga uppoffringar måste göras.

Nu när landet laddar upp inför presidentvalet i oktober 2013 så är det tydligt hur de civila samhället mobiliserar sig. Det protesteras bland annat mot korruption och missförhållanden inom det militära. Detta har lett till gripanden och höga böter, som ett resultat av tillägget i lagen om föreningsrätten.

– Medan omvärlden håller ett bevakande öga på det ökande meningsskiljaktigheterna i Azerbajdzjan, vill vi uttrycka vår oro och vårt tvivel om regeringens avsikter. Vi är mycket oroade över att regeringen inte omedelbart tar bort begränsningarna för yttrandefrihet, mötes- och föreningsfriheten, kommer ett fritt och rättvist presidentval i oktober inte ske, säger Emin Huseynov och CEO för Institutet  för reportrarnas  frihet och säkerhet.

Händelser och problem mars 2013 Journalister Tisdag den 12 mars, Avaz Zeynalli, oberoende journalist, chefredaktör för nyhetstidningen Xurla och väl omtalad kritiker mot myndigheterna grips. En vecka före hans gripande skrev Zeynalli en artikel som anklagade presidenten av Azerbajdzjan för att inte vara intresserad av landets nationella självständighet. Två dagar senare sanktionerade domstolen en konfiskering av tidningens egendom. Tidningen såldes sedan utan utan Zeynallis vetskap. Han har nu dömts till nio års fängelse för utpressning, skattebedrägeri, och ett icke genomfört domstolsbeslut. Straffet fastställdes efter en långdragen rättegång där inga bevis lades fram. Han hållits i förvar sedan oktober 2011, efter att parlamentsledamot Gular Ahmadova påstått att Zeynalli skulle ha utpressat henne. Ahmadova blev själv häktad den 13 februari för att ingått i en korruptionshärva.

Fredag den 15 mars friges den verkställande direktören Vugar Gonagov och chefedaktören Zaur Guliyev för Khayal TV efter att de dömts till skyddstillsyn på tre år för ”organiserat allmän oordning” och ”missbruk av tjänsteställning”.  De hade då redan suttit bakom galler sedan mars 2012 anklagade för att framkallat upplopp. De påstås även för att publicerat en video av regionala guvernören Rauf Habibov som i sin tur fällt kränkande kommentarer om lokalbefolkningen. Tusentals protestanter och ungdomsaktivister demonstrerade i Guba den 1 mars 2012, och begärde guvernören Habibovs avgång.

Ingen framgång har nåtts i att finna de ansvariga bakom smutskastningskampanjen förra året mot den oberoende, undersökande journalisten Khadija Ismayilova. Den 14 mars 2012, en vecka efter att Ismayilove meddelade att hon inte tänkte ge efter ett utpressningsförsök, så publicerades en intim video av henne och hennes pojkvän. Ismayilova hade tidigare gjort ett antal granskningar av presidenten och hans familj, granskningar som bevisade korruption.

Lördag den 2 mars är det tio år sedan Elmar Huseynov, chefredaktören för nyhetstidningen Monitor, blev mördad. Huseynov, en välkänd kritiker av regeringen blev skjuten utanför hissen i sitt bostadshus 2005. En välorganiserad attack och sedan dess har flera attacker mot journalister i Azerbajdzjan ägt rum. Raif Tagi, en framgångsrik journalist och författare mördades 2011. Ingen har funnits skyldig till någon av dessa mord vilket har skapat ett straffrihetsklimat till dem som ägnar sig åt våld för att tysta kritiska röster.

Förutom Zeynalli är sex journalister gripna och häktade på politiska grunder: Faramaz Novruzoglu and Fuad Huseynov, Tolishy Sado newspaper chief editor Hilal Mammadov, Yeni Musavat journalist för nyhetstidningnewspaper, Tofig Yagublu,  azadxeber.org website redaktör Nijat Aliyev och xeber44.com website redaktören Araz Guliyev.

Protest och oppositionsaktivister Den 14 mars, blev ungdomsaktivisten, Asabali Mustafayev från oppositionsrörelsen NIDA anklagad för illegal vapeninnehav och han står inför ett åtta års fängelsestraff om han anses skyldig. Mustafayev greps tillsammans med Ruslan Asad från National Demokratiska Institutet (NDI) som senare blev frigiven. NDI beskriver sig själva vara en organisation som driver kampanjer för demokratiska- och ekonomiska reformer och för ett fritt samhälle. Flera av deras medlemmar har utsatts för trakasserier och gripanden.

För liknande anklagelser, den 6 mars, tre dagar före Hasanovs gripande sattes tre journalister av NIDA-rörelsen i förvar, Shahin Novruzlu, Bakhtiyar Guliyev and Mammad Azizov. Utredare hävdar att de hittat droger och molotovcocktails i deras lägenheter. Dessa anklagelser motbevisas av respektive familjemedlemmar då de hävdar att bevisen planterats i lägenheterna. Deras gripande kom inför en demonstration (av NIDA) mot våldet och missförhållanden inom armén.

Den framstående kritikern Ilgar Mammadov fick ett förlängt fängelsestraff med två månader den 14 mars. Han är ledare för den politiska rörelsen REAL och en presidentkandidat som hårt kritiserar regimen. Han greps den 4 februari 2013 på anklagelserna att ha iscensatt en massprotest som ägde rum i Ismayilli i januari. Att Mammadovs gripande skulle vara politiskt stöds i nuläget av mer än 50 civila samhällsorganisationer.

Den 8 mars, blev en av medlemmarna i oppositionen, Mahir Bayramli dömd till fem dagar i häktet i Ganca, Azerbajdzjan näst största stad. Vad Bayramli blev anklagad för är fortfarande okänt eftersom rättegången var stängd.

NGOs och människorättsaktivister Den 11 mars, president Ilham Aliyev skriver på ett tillägg i lagen om NGOs. Tillägget kan få negativ påverkan på föreningsrätten och yttrandefriheten och kan innebär stora restriktioner för människors möjlighet att delta i olika  samhällsorganisationer. Lagen kräver att lokala grupper, såsom IRFS, ska informera myndigheterna gällande donationer över 200 manat (1650 svenska kronor) och att ett formellt kontrakt ska undertecknas med donatorn. Krav som inte uppfylls leder till orimligt hög böter och att egendom beslagtas.

10 mars, 2013, är tredje årsdagen för Azerbaijan Human Rights som har tvingats lägga ned verksamheten då ett avtal med myndigheterna måste godkännas. Azerbadjans Mänskliga Rättigheters Hus är ett hus inom nätverket  och var en samlingspunkt för människorättsorganisationer till dess att det stängde 2010.

Den 6 mars uttalade sig Human Rights Club om hur organisationen fallit offer för myndigheterna som särskilt riktat in sig på kampanjen ART for Democracy som lanserades i december 2012. Den kritiserades hårt i artiklar av ledande partiet, som ”anti-nationell” och att den tenderar till ”sabotage” mot Azerbajdzjan. Den 19 februari fastslog myndigheterna att Human Rights Club inte får kalla sig en NGO. Idag har de kämpat i över två år för att få registrera sig.

På samma dag avslöjades det att den brittisk-amerikanska människorätts-förespråkaren Rebecca Vincent även chefdirektör för ART for Democracy’s Advocacy har fått sitt uppehållstillstånd återkallat av myndigheterna utan en officiell förklaring. Rebecca som då hade arbetat flera år i Azerbajdzjan för Artikel 19 som IPGA koordinator får idag inte resa in i landet.

Den 18 mars stängde fotoutställningen “Work for human rights in Azerbaijan”, en halvtimme efter öppning. Den organiserades av the Society of Women for Regional Development och Azerbaijan Human Rights House. Stängningen av fotoutställningen är del i de systematiska trakasserier utav NGOs, som ibland kickas ut från sina egna arrangemang eller inte ge tillstånd för att organisera olika arrangemang och event.

Den 15 mars uttalade sig chefen för presidentens kansli, Ramiz Mehdiyev i en intervju med AzerTac News Agency där han anklagade utländska NGOs för att delta i aktiviteter utanför sina mandat och att beblanda sig i ”internationella affärer”. Uttalandet ovan visar på myndigheternas kritiska ställningstagande mot både nationella och internationella NGOs .

IPGA tillsammans med IRFS, Human Rights Club och Media Rights Institute förkastar sättet som myndigheterna riktar in sig på enskilda som fredligt utöver sin yttrandefrihet men även det övergripande förtrycket av det civil rättssamhället i landet.

IPGA tillsammans med IRFS, Human Rights Club and Media Rights Institute uppmanar myndigheterna i Azerbadjan att.

Omedelbart och utan förbehåll, att fria alla personer som är hållna i förvar eller som är fängslade  för att de nyttjat sin yttrandefrihet. Dessa inkluderar: Avaz Zeynalli, Faramaz Novruzoglu, Fuad Huseynov, Hilal Mammadov, Tofig Yagublu, Nijat Aliyev och Araz Guliyev.

Omedelbart och utan förbehåll sätta Ilgar Mammadov på fri fot.

Omedelbart fria och Rashad Hasanov, Shahin Novruzlu, Bakhtiyar Guliyev och Mammad Azizov. Även garantera dem advokater.

Överklaga domen av Vugar Gonagov och Zaur Guliyev.

Garantera en självständig utredning av smutskastarkampanjen och utpressningsförsöken mot Khadija Ismayilova och ta fast hjärnorna bakom detta och ställa dem till svars.

Effektivt utreda morden på Elmar Huseynov och Rafig Tagi i englighet med de internationella standarder och att ställa gärningsmännen till svars.

Utreda och åtala alla fall utav våld och trakassering av journalister och ta fast alla gärningsmän och ställa dem inför rätten.

Upphäva lagstiftningen som förbjuder yttrandefrihet, inkluderat tilläggen till NGOs lagstifning och i föreningsrätten som antogs i november 2012.

Respektera yttrandefriheten, både online och offline, avstå att rikta sig mot mänskorättsaktivister, journalister och andra som fredligt uttrycker kritiska åsikter om myndigheterna.

I april 2013 kommer situation för mänskliga rättigheter i landet att utvärderas av FN.

IPGA, tillsammans med IRFS, Human Rights Club och Media Rights Institute, är enade om att det är det internationella samfundets skyldighet att se till att andra utredning 2013 kommer att hålla Azerbadjan ansvariga över att förbättra situationen rörande mänskliga rättigheter. Vi uppmanar att FNs medlemsländer att fortsätta följa dessa viktiga grundstenar inom yttrandefriheten, som Azerbjan fortsätter att bryta mot:

Inte skydda rätten till liv som journalist

Straffriheten av våld mot journalister

Brott mot rätten till privatliv

Politiska gripanden och häktningar

Ond, omänsklig och nedvärderande behandling

Begränsade lagstiftningar mot yttrandefrihet

Begränsad yttrandefrihet på Internet

Media kontroll av staten

IPGA och lokala organisationer, IRFS, Human Rights Club och Media Rights Institute har sammanställt en inlämning till FN som en del av UPR processen here.

Undertecknat av

Artikel 19

Committee to Protect Journalists

Human Rights Club

Human Rights House Foundation

International Media Support

Index on Censorship

Institute for Reporters’ Freedom and Safety (IRFS)

Institute for War and Peace Reporting

Open Society Foundations

Media Diversity Institute

Media Rights Institute

Reporters Without Borders