Hon släpptes den 9 april efter att ha hållits i förvar över natten och ställts inför en domstol i huvudstaden. Den enda anklagelse domstolen lyckades rikta mot henne till slut var att hon inte kunde bevisa att hon är journalist eftersom hon lämnat sitt presskort hemma.
En annan Kairo-baserade utrikeskorrespondent berättade för Reportrar utan gränser att Egypten för närvarande lider av ”spioneriparanoia” pådrivet av statliga kommentarer. Både lokala och utländska reportrar upplever att det är svårare och svårare att arbeta eftersom myndigheterna gör allt för att tysta kritiker och begränsa informationsfriheten.
Vid tiden för hennes frihetsberövande intervjuade Rena Netjes unga egyptier på ett café i östra Kairo distriktet al-Rehab för en rapport om ungdomsarbetslösheten i Egypten. Enligt uppgifter till Reportrar utan gränser så deltog caféets ägare och andra människor i gripandet av henne och överlämnade henne till polisen. Ägaren anklagade henne för spioneri och för att hon vill ”införa västerländsk kultur för egyptierna.”
Reportrar utan gränser ser med lättnad på hennes frigivning men fördömer attityden hos myndigheterna mot journalister.
– Policyn med hotelser gentemot media måste upphöra, säger organisationen.
Att Netjes greps med hjälp av medborgare uppmuntras av riksåklagare Talaat Ibrahim. I tidigare kommentarer har han uppmanat vanliga egyptier att samarbeta med polisen och han har förklarat att de har rätt att utföra ”rättsliga gripanden.” Även om riksåklagarens kontor senare förnekat detta, så verkar det som att vanliga civila samarbetade vid Netjes gripande.