Fyra år har gått sedan den drakoniska nationella säkerhetslagen trädde i kraft i Hongkong. Sedan dess har pressfriheten dalat. Reportrar utan gränser (RSF) har tittat närmare på situationen och uppmanar till ökat stöd för medier som drivs av diasporan.
Sedan Hongkongs nationella säkerhetslag (NSL) trädde i kraft den 30 juni 2020 har minst 900 journalister förlorat sina jobb enligt RSF:s statistik. Hundratals av dessa reportrar har flyttat utomlands, och tio medieföretag har etablerats av diasporan i länder som Taiwan och Storbritannien.
– Endast 5 % av mina tidigare kollegor på Apple Daily fortsätter att arbeta som journalister, medan majoriteten har bytt karriär. Jag kände mig hjälplös när jag lämnade Hongkong, men att etablera media i diasporan stärkte mig och gjorde att jag kände mindre skuldkänslor för att jag lämnat mitt hemland, säger Shirley Leung Ka Lai, chefredaktör för Photon Media.
– Även om medier i exil utgör en ovärderlig informationskälla i Hongkong, där pressfriheten är i fritt fall, är de fortfarande sårbara. Vi uppmanar det internationella samfundet att ge journalister i exil och deras medier stöd, bland annat genom öppna viseringssystem och bidrags- och utvecklingsprogram, säger Cédric Alviani, RSF:s byråchef för Asien och Stillahavsområdet
De tio nyetablerade medierna är Photon Media i Taiwan, The Chaser och Green Bean Media i Storbritannien samt Points Media, vars journalister är utspridda över hela världen. Det senaste tillskottet är The Hong Konger, en online-tidning som skapats av journalister i exil i Storbritannien.
Konsekvensen av ”röda linjer”
Enligt den restriktiva NSL måste journalister som fortfarande är baserade i Hongkong navigera bland nya tillägg till Kinas ”röda linjer”– ämnen som är tabu för journalister att bevaka, vilket innebär att det är upp till medier i utlandet att bevaka känsliga ämnen och motverka desinformation från den kinesiska regimen.
– För närvarande utövar alla medier i Hongkong självcensur i varierande grad. Medier utanför Hongkong kan rapportera relativt fritt, utan ”röda linjer” och välja nyheter eller vinklar som redan har ”försvunnit” i Hongkong”, förklarar Edward Ka Chung Li, tidigare nyhetschef på Apple Daily.
Utmaningar för exilpressen
Ekonomiska svårigheter gör framtiden osäker för medier som drivs av diasporan.
– Utlandsbaserade medier saknar resurser och har begränsad personalstyrka. För att behålla sitt oberoende avstår de från finansiering genom annonsförsäljning och är beroende av läsarnas prenumerationer, säger Edward Ka Chung Li.
– Efter att den nationella säkerhetslagen införts kan donationer till medier i utlandet genom crowdfunding betraktas som stöd till utländska styrkor. Det har lett till att antalet prenumeranter har sjunkit avsevärt, vilket gör det svårt för oss att fortsätta vårt arbete, tillägger Shirley Leung Ka Lai.
Under de senaste fyra åren har Hongkongs regering använt lagen som en förevändning för att åtala minst 28 journalister och pressfrihetsförsvarare – varav tio fortfarande sitter i fängelse. Regeringen har även stängt två stora oberoende medier, Apple Daily och Stand News.
Samtidigt har journalistorganisationer upprepade gånger trakasserats av myndigheterna, vilket lett till att minst fem mindre medier har tvingats upphöra med sin verksamhet. Dessutom har en representant för RSF hindrats från att komma in i territoriet.
2023 gav RSF ekonomiskt stöd till 460 journalister i 62 länder, inklusive Hongkong. Två tredjedelar av medlen täckte kostnader för omlokalisering av journalister. RSF utvecklade också ett kompetensutvecklingsprogram för journalister som bevakar Kina, inklusive Hongkong och erbjöd minst 890 journalister utbildning online och på plats på mandarin, kantonesiska och engelska.
På bara två decennier har Hongkong rasat från plats 18 till plats 135 i RSF:s World Press Freedom Index 2024. Kina har plats 172 av 180.
Foto: Apple Daily