Hu Jia frisläppt, men fortfarande under hård bevakning

 ”Sömnlös natt. Hu Jia kom hem klockan 2.30. Välbehållen, väldigt lycklig.” Hon följde upp med följande meddelande till de journalister och anhängare: ”Kom inte för att träffa oss. Ni skulle inte kunna komma in.” Parets hem är fortfarande under strikt polisövervakning. Reportrar utan gränser välkomnar frisläppandet, men de nuvarande omständigheterna är oroande. Hu Jia har fortfarande berövats sin yttrandefrihet, och hans familj utsätts för starka påtryckningar.

Reportrar utan gränser kommer att följa behandlingen av Hu Jia, i synnerhet efter att hans uppmärksamhet i medierna har minskat. Frisläppandet sammanföll med premiärminister Wen Jiabaos besök till Europa. Det är viktigt att det här fallet inte drar uppmärksamhet från den allt hårdare kontrollen mot oliktänkande som Kinas regering utövar som reaktion på de arabiska revolutionerna. Polisen meddelade nyligen Zeng Jinyan att hennes man inte skulle kunna leva ett ”normalt liv” efter att han släppts. Det verkar som om han har placerats under någon form av husarrest, liksom flera andra frisläppta aktivister de senaste månaderna. Hu Jia sa i en intervju med den Hong Kong-baserade kanalen Cable TV att han vill återuppta sina politiska aktiviteter, men på ett försiktigt sätt som tar hänsyn till konsekvenserna för hans familj.

– Man ska vara lojal mot sitt samvete. De har sagt åt mig att leva ett normalt liv och inte reta upp regimen eftersom den är grym och ofta kränker medborgarnas rättigheter, säger Hu Jia. Hu Jia,

som bland annat drivit kampanjer till förmån för aids-sjuka, om miljöfrågor och yttrandefrihet, släpptes efter att ha avtjänat ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff för uppmuntrande av verksamhet som underminerar statens makt genom de artiklar han publicerat på internet och de intervjuer han gjort med utländska journalister. I enlighet med domen berövas han nu sina politiska rättigheter i ett år. Hu Jia tilldelades Sakharov-priset av Europaparlamentet i oktober 2008.

AFP PHOTO/ Zeng Jinyan/HO