Hundratals journalister protesterade i Tunisien

Demonstrationen, som var respons på ett upprop från den Tunisiska Journalistförbundet, syftade till att protestera mot de senaste utnämningarna av chefer inom statliga medierna. En motdemonstration organiserades av anhängare av det islamistiska partiet Ennahda, som stödjer premiärminister Hamadi Jebalis regerings åtgärder.

– I en tid där Ennahda-partiet anklagar medier för att inte vara i fas med folkets vilja, undrar vi om de verkliga orsakerna till dessa utnämningar. De som valts till nyckelposterna har länkar till den tidigare Ben Ali regimen, och har inte gynnat brytningen med dess mediestruktur. Under Ben Ali eran ingrep aldrig myndigheterna öppet i utnämningen av utgivare och nyhetsredaktörer, säger Reportrar utan gränser.

– Myndigheten för audiovisuella kommunikationen, HAICA, som inrättades efter ett dekret utfärdat den 2 november, borde ansvara för att nominera kandidater till de offentliga medieorganisationerna till premiärministern. I detta fall tillsatte premiärministern mediemogulerna själv under förevändning att tjänsterna var lediga, säger Reportrar utan gränser.

I ett uttalande för tre dagar sedan säger Hamad Jebali att han inte kommer fatta några beslut som påverkar medierna utan att samråda med de berörda parterna.

–  Igår träffade en delegation från det Tunisiska Journalistförbundet (SNJT) premiärministern, Abderrazak Kilani, minister med ansvar för relationen till konstitutionsförsamlingen, och Ridha Kazdaghli, statsministerns chef för kommunikation.

Ordförande för SNJT, Nejiba Hamrouni, beskrev utnämningarna som ”anarkistiska”. Kamel Laabidi, chef för den nationella kommittén för information-och kommunikationstekniksreformer (INRIC), uttryckte sin förvåning över att utnämningarna har tillkännagetts och beklagade att han inte rådfrågats. INRIC inrättades efter Tunisiens revolution. Premiärministern förklarar utnämningarna med att behovet är brådskande eftersom flera ledande positioner är lediga, så som cheferna för de statliga nyhetsbyrån TAP, statens tidningsutgivare organisationen SNIPE och det Tunisiska statliga Radio och Tv företaget. Han gav också en garanti för att dessa utgivare och nyhetsredaktörerna kommer sägas upp och att tjänsterna i framtiden ska tillsättas efter val av mediepersonalen.

Faktum kvarstår att en av de chefer som nyligen utsetts, är personer med koppling till den tidigare regimen, såsom Mohamed Nejib Ouerghi, som var redaktör och utgivare av tidningen Le Renouveau, organ för partiet Konstitutionell Demokratisk samling (RCD) mellan 2003 till 2010. Därefter var han chef för nyhetsbyrån TAP fram till utnämningen till verkställande direktör och koncernchef för SNIPE förra veckan, samt chef för dess tidningar La Presse och Essahafa.

Mohamed Taieb Youssefi, regerings rådgivare från 1990, tills han befordrades till chef för premiärministerns kansli februari 2011, utsågs till verkställande direktör och koncernchef för nyhetsbyrån TAP. Nyhetsbyråns journalister organiserade en sittstrejk utanför sina kontor den 9 januari i protest mot utnämningarna.

Adene Khedr, tidigare chef för den största TV-stationen, har utsetts till verkställande direktör och koncernchef i den statliga tunisiska statliga radio och tv-företag.