Hungerstrejkande bloggare förd till sjukhus med hjärtproblem

Imad Bazzi, den libanesiske bloggaren och nätaktivisten som haft kontakt med Sanad, nekades tillträde till Kairos internationella flygplats den 5 september. Imad Bazzu, chef för CyberACT och skapare av bloggen Trella.org, säger att han förhörts av tre civilklädda män på Kairos flygplats om sin nätaktivism innan han fick gå ombord planet till Beirut.

– Jag är övertygad om att jag utvisades för att jag besökte Maikel Nabil Sanad för två månader sedan. Han har länge varit en god vän till mig. Flera organisationer har sagt att jag finns på en officiell svartlista sedan dess, på order av militärens högsta råd, på grund av min aktivism för medborgerliga rättigheter och mediers frihet, säger Imad Bazzu till Reportrar utan gränser.

Maikel Nabil Sanad, som avtjänar ett tre år långt fängelsestraff i Al-Marg-fängelset i Kairo, fördes till fängelsets sjukhus med hjärtproblem den 1 september, två dagar efter att han slutat dricka och åtta dagar efter att han inlett sin hungerstrejk. Han säger att han planerar att fortsätta hungerstrejken oavsett vad följderna blir. Reportrar utan gränser motsätter sig den envishet som uppvisats av militärens högsta råd. Det förtryck som bloggarna upplever har inte förändrats sedan Hosni Mubarak störtades i februari. Reportrar utan gränser uppmanar återigen myndigheterna att släppa Maikel Nabil Sanad omedelbart, och sluta motverka informationsfrihet och de som professionellt utnyttjar den.