Ett år efter att de väpnade styrkorna tog makten i Myanmar presenterar Reportrar utan gränser (RSF) en överblick över omfattningen av militärjuntans kränkningar av pressfriheten. För att dölja massakrer på civila och stärka greppet om landet har juntan arresterat, fängslat, torterat och till och med dödat journalister som kan undergräva juntans kontroll över nyheter och information.
115 journalister greps
Under det senaste året har minst 115 journalister gripits när de bevakat protester eller efter att ha spårats upp av underrättelsetjänsten. Några greps i sina hem och våld användes ofta. Minst 15 journalister, inklusive den kvinnliga journalisten Yin Yin Thein, misshandlades svårt och fick skador när de greps.
57 journalister fängslades godtyckligt
57 journalister – nio av dem kvinnor – är för närvarande godtyckligt fängslade, enligt RSF:s pressfrihetsbarometer. Mycket lite information kommer ut från Myanmars fängelser, där förhållandena sägs vara extremt svåra. I de flesta fall får fångarnas familjer inga nyheter om sina nära och kära. Myanmar är nu världens näst största journalistfängelse, näst efter Kina.
14 journalister dömda
Av alla journalister som för närvarande sitter i fängelse har bara 14 ställts inför rätta och dömts. Alla 14 dömdes enligt paragraf 505a i brottsbalken, som bestraffar information som kan äventyra försvarsmaktens intressen.
3 journalister dödade
Minst tre journalister har dödats sedan militärkuppen. Fotografen Soe Naing dödförklarades den 14 december efter fyra dagars våldsamma förhör i polisens förvar. Federal News Journals redaktör Sai Win Aung dödades under en attack av de väpnade styrkorna den 25 december i östra delen av landet. Pu Tuidim, grundare och redaktör för Khonumthung Media Group, kidnappades av soldater i nordvästra delen av landet, nära den indiska gränsen, den 7 januari. Soldaterna använde honom som en mänsklig sköld och skar sedan halsen av honom efter att först ha stympat honom.
7 fall av tortyr eller extremt våld
Förutom Soe Naing och Pu Tuidim, som inte överlevde, har minst två andra journalister torterats medan de hållits fängslade. En var Nathan Maung, en amerikansk journalist som fängslades och torterades i tre månader. Maung rapporterar att han, medan han var fängslad, såg Kamayut Medias grundare Han Thar Nyein torteras och hotas med sexuella övergrepp. Förutom dessa fall av tortyr har tre andra journalister utsatts för omfattande våld vid gripandet eller under frihetsberövandet. Två journalister från Myanmar Pressphoto Agency skadades av ett arméfordon som medvetet körde in i en folkmassa med demonstranter i Yangon. En av dem, den kvinnliga videoreportern Hmu Yadanar Khet Moh Moh Tun, fördes till sjukhus med svåra skador. Sai Lwin, en fotograf även känd som Moe San, skadades av 10 skott med gummikulor medan han bevakade en protest mot juntan.
10 förhörs- och fångläger
Journalister hålls fängslade över hela landet i minst 10 förhörs- och fångläger. Efter förhör överförs några till fängelse men andra hålls fortfarande kvar på centret där de förhördes, nära den plats där de blev gripna. Det största interneringscentret för journalister är Insein-fängelset, som ligger i en förort till Myanmars största stad, Yangon. Minst 14 journalister hålls för närvarande fängslade på Insein, som är ökänt för sina ”hundburar”.
12 medier förbjudna
Under de första månaderna efter kuppen förbjöd juntan formellt de ledande oberoende medierna. Vissa åtalades enligt paragraf 505a i brottsbalken. Andra fick sin licens indragen utan att någon officiell orsak angavs. Det var fallet med Democratic Voice of Burma, en oberoende radio- och TV-station som fortsätter att sända från baser utomlands.
2 åtgärder för att begränsa användningen av internet
Eftersom internet nu är den enda källan till nyheter och information som inte kontrolleras av juntan, planerar militära myndigheter att införa höga skatter på internettjänster. En ny cybersäkerhetslag kommer att träda i kraft under de kommande veckorna. Lagen kommer att göra det möjligt för myndigheterna att kontrollera elektronisk kommunikation, bryta in på sekretessbelagda data och slå ner på VPN.
15 multinationella företag kontaktade av RSF
15 multinationella företag har fått brev från RSF där de uppmanas att avsluta aktiviteter som direkt eller indirekt stöder juntans brott. Totalt fem – Chevron, TotalEnergies, Voltalia, Telenor och Ericsson – har hittills meddelat att de har planer på att dra sig ut ur Myanmar.