Inbjudan: Pressfrihetsdagen och Pressfrihetspriset 2019

Välkommen att uppmärksamma pressfrihetsdagen 2019 tillsammans med Reportrar utan gränser som bjuder in till en paneldiskussion om läget för pressfriheten i världen och utdelning av Pressfrihetspriset 2019.
  • Datum: Fredag 3 maj
  • Tid: 14.00-16.00
  • Plats: Postmuseum, Brevlådan på plan 1, Lilla Nygatan 6, Gamla stan, Stockholm
  • Anmälan före 1 maj till: reportrarutangranser@rsf.org

Paneldiskussion: Hat, hot och våld utan gränser – så skräms journalister till tystnad

Reportrar utan gränser mäter årligen situationen för pressfrihet i 180 av världens länder. Årets pressfrihetsindex, som lanserades 18 april, visar att politiska ledares fientlighet, hat och våld mot journalister har skapat ett nytt klimat präglat av rädsla. Detta klimat har en negativ inverkan på journalisters arbete och ökar självcensuren bland journalister och medier. Antalet länder där journalister kan arbeta i säkerhet blir allt färre medan auktoritära regimer världen över stramar åt sitt grepp om media. Det finns inte längre några gränser för vilka metoder som kan användas för att straffa journalister som står upp mot makthavare. Under 2018 mördades den saudiska journalisten Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Regimen riktade därmed ett tydligt budskap till världens journalister långt bortom Saudiarabiens gränser – lägg er inte i!

Nicaragua står för det största raset i indexet tillsammans med Tanzania och Centralafrikanska republiken. Etiopien visar den största förbättringen och hoppar 40 placeringar uppåt. Kraftiga förbättringar kan även noteras i Gambia, Malaysia, Maldiverna och Armenien. I botten av indexet ligger Turkmenistan, som för första gången rankas som världens sämsta land vad gäller pressfrihet, tillsammans med Nordkorea, Eritrea, Kina och Vietnam. Även i EU-länderna och i USA har attackerna mot journalister och media ökat.

Pressfrihetspriset 2019: Vem ska prisas då pressfriheten backar?

På pressfrihetsdagen 3 maj delar Svenska Reportrar utan gränser ut Pressfrihetspriset för att sätta fokus på journalister världen över som fortsätter arbeta trots fientlighet, hat och våld. Årets pris delas ut i ett läge när hotet mot den globala pressfriheten och journalistiken är allvarligare än på länge. Det delas ut till en journalist som vågar rapportera trots hot och övervakning. Pristagaren kommer från världens farligaste land för journalister och har sett sin kollega mördas på öppen gata.

Program:

14.00–14.15 Nyheter i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019
Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer presenterar årets pressfrihetsindex och berättar hur pressfriheten i världen förändrats.

14.15–15.00 Paneldiskussion,
Lotta Härdelin, fotograf på Dagens Nyheter som tilldelades Nils Horner-priset 2018
Naeimeh Doostdar Sanaye, poet och journalist från Iran, tidigare fristadsförfattare
Urban Hamid, frilansjournalist med erfarenhet från arbete i krig och konflikt

Moderator: Erik Halkjaer

15.00–16.00 Prisutdelning Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2019
Årets pressfrihetspris delas ut och pristagaren berättar om hur det är att arbeta i världens farligaste land för journalister.

För mer information kontakta:

Anna Widmark, verksamhetsledare
072-308 05 23
reportrarutangranser@rsf.org