När valresultatet idag tillkännagavs i Indien står det klart att Narendra Modi och landets sittande regeringsparti BJP har vunnit, om än med liten marginal. Det efter att världens största val har genomförts med 642 miljoner personer av 970 miljoner röstberättigade som gick till valurnorna. Narendra Modi har använt sig av AI-genererade bilder och hårt boostade kampanjer i sociala medier inför valet. Han har också använt sig av en avatar av sig själv för att nå väljare. Samtidigt som han använder sig av modern teknik är han känd för en hårdför politik och många oppositionella sitter i fängelse.
Det har skett en dramatisk försämring av pressfriheten I Indien som nu rankas på plats 159 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex. Under de tio år som Narendra Modi varit premiärminister har 28 journalister mördats, inklusive mediechefer, undersökande reportrar och korrespondenter. Nästan hälften av dem arbetade med reportaget kopplade till miljön. Att skydda journalister och bekämpa straffrihet för våldsbrott mot dem bör stå högt upp på agendan när Modi går mot en ny mandatperiod, säger Reportrar utan gränser (RSF).
Minst 13 av de 28 journalister som dödats sedan 2014 arbetade med miljörelaterade ämnen som illegal exploatering av mark, gruvdrift eller andra industrier och mäktiga företag. Flera journalister dödades för att ha intresserat sig för Indiens så kallade sandmaffia, ett organiserat brottsligt nätverk som exploaterar sand olagligt för landets blomstrande byggindustri. Maffian som är nära kopplad till politiker och ofta skyddad av dem tystar journalister som intresserar sig alltför mycket för dess verksamhet. Dessa brott sker helt ostraffat.
RSF kräver, med omedelbar verkan, att Indien skapar ett system för att garantera journalisternas fysiska och digitala säkerhet. Särskilt viktigt är det att uppmärksamma och skydda de journalister som bevakar miljöfrågor.
Inför det indiska valet utbildade Reportrar utan gränser (RSF) och en lokal partner, Network of Women in Media, India (NWMI), 60 kvinnliga journalister i hela Indien i valbevakning. Utbildningen omfattade bland annat bekämpning av desinformation, ett inkluderande förhållningssätt och jämställdetsperspektiv i syfte att säkerställa en mångsidig och tillförlitlig bevakning av parlamentsvalet.
–Eftersom pressfriheten har minskat kontinuerligt under de senaste tio åren i Indien och få oberoende medier finns kvar, är det viktigt att stödja de journalister som ändå fortsätter sitt uppdrag att informera, säger Célia Mercier som är chef för RSF:s kontor I Sydasien.
Indien är på plats 159 av 180 i RSF:s Pressfrihetsindex 2024.
Foto: RSF