Informationsfrihet hotas i Indien!

Samtidigt som regeringen har avvisat en plan för att skydda journalister som föreslogs vid UNESCO, har domstolarna försökt öka restriktioner av mediernas bevakning av rättsliga processer och två pågående rättsfall rörande nätinnehåll kan leda till att internetföretag kan få ökat rättsligt ansvar för innehållet.

– Flera olika myndigheter har undergrävt informationsfrihet genom hot, säger Reportrar utan gränser. Både federala och lokala myndigheter fortsätter att ta repressiva beslut. Vi uppmanar regeringen att systematiskt ta hänsyn till behovet av att skydda journalister och deras rätt till att arbeta fritt. Vi uppmanar regeringen att överge alla planer av generell kontroll och övervakning av internet och att upphäva de bestämmelser om informationsteknologi som togs förra året (IT Rules 2011), eftersom de begränsar nätets yttrandefrihet. Samtidigt bör berörda rättsliga myndigheter att släppa anklagelse mot flera internetföretag för att de anses som ”stötande” innehåll.

– Vi har hittills avstått från att kommentera journalistens Syed Kazmi häktning för sin påstådda roll i bombningen av en israelisk diplomats bil. Men efter hans senaste uttalanden är vi oroade över att han behandlas illa, och vi kräver en grundlig utredning över anklagelserna mot honom. Rättsväsendet har en skyldighet att se till att han inte greps för att hans politiska åsikter.

– Bristen på insyn i Kazmis utredning, vid en tidpunkt då den högsta domstolen i början av april, talade om en stadga för reglering av mediabevakning av sin verksamhet, är oacceptabelt. Mediernas rätt till att få tillgång till information och allmänhetens rätt till tillgång via medier, kan inte ifrågasättas.

– Myndigheterna behöver garantera indiska mediers rättigheter och säkerhet, snarare än att diskutera medieansvar något som är redan tillräckligt reglerat. I detta avseende är Indiens avslag på UNESCO:s handlingsplan för säkerhet för journalister beklagligt och återspeglar regeringens brist på intresse för journalistik och media. Hot och våld I ett av de senaste fallen av våldsamheter, drabbades Kamal Shukla, den lokala byråchefen av Hindi-språkiga dagstidningen Rajasthan Patrika. Han attackerades i sitt kontor i Kanker, i östra delstaten Chattisgarh den 11 april, av den politiska aktivisten Anupam Awasthi.

Tillsammans med två andra män, slog Awasthi Shukla på ryggen och axlarna med en stålstång och krossade hans dator och kamera. Shukla var tvungen att läggas in på sjukhus i fem dagar. Attacken var uppenbarligen föranledd av artiklar om illegal skogsavverkning Chattisgarh som Shukla skrev för lokala tidningar och medborgarjournalistik-webbplatsen CGNet Swara i slutet av mars. Shuklas avslöjanden plockades sedan upp av nationella tidningar.

Avslöjandena påstod att en lokal tjänsteman som är verksam inom den illegala skogsavverkningen var bror till Chattisgarh minister för skogar. Enligt International Federation of Journalists, är Awasthi en medarbetare till ministern och före attacken, hade försökt att muta Shukla att släppa historien. Attacken kom tre veckor efter Indien, tillsammans med Pakistan och Brasilien, avvisade ett förslag till handlingsplan för journalisters säkerhet och problemet med straffrihet vid ett UNESCO möte i Paris den 23-24 mars.

Handlingsplanen diskuterades av medlemmarna av Intergovernmental Council of the International Programme for Development of Communication, och den innehöll konkreta rekomendationer för att förbättra säkerheten för personer från media och bad medlemsländer att anta rättsliga åtgärder för att åtala de ansvariga för mord på journalister. Medlemsländerna uppmanades också att presentera rapporter om de framsteg som hade gjorts i utredningar för mord på journalister som ägde rum mellan 2006-2009.

Tillgång till information blockeras

Även fast Indien har gett ut information angående status för den pågående undersökningen vid UNESCO, verkar öppenheten inte har respekterats i utredningen för den fängslade journalisten Syed Mohammed Ahmad Kazmi påstådda inblandning i bombning av den israeliske försvarsattachén Alon Yehoshuas bil i New Delhi.

Den 16 april citerade Decca Herald att Kazmi tvingats signera tomma papper av polisen, och ifall han inte skulle ha gjort skulle det bli allvarliga ”konsekvenser” för hans familj om han vägrade. Kazmi arbetar för iranska nyhetsbyrån Iranian News Agency (IRNA), den indiska TV-stationen Doordarshan, brittiska BBC och flera urduspråkiga tidningar. Han driver också sin egen urduspråkiga nyhetsbyrå, Media Star. Flera journalistorganisationer tror att Kazmi har gripits på grund av sina politiska åsikter han ofta uttrycker i sina artiklar. Hans advokat, Gajinder Kumar, tog samma position vid en utfrågning nyligen, och sade att Kazmi håller på att ”straffas för ett brott han har inte begått”.

Kazmis solidaritetskommitté, som består av flera ledande indiska mediapersonligheter, har fördömt avsaknaden av information och att polis och åklagare har lyckats förhindra att bevisen mot Kazmi görs offentliga. Indiens högsta domstol har under tiden sagt att de vill utarbeta riktlinjer för mediabevakningen av rättsliga förfaranden i syfte att uppnå en balans mellan rätten till mediernas frihet och de svarandens rättigheter. Detta på grund av uppfattningen att riktlinjer behövs för att medierna påverkar ibland den allmänna opinionen med rapporter som är okontrollerade eller grundlösa.

Den 30 mars uttryckte journalisten Siddharth Varadarajan sin oro i en artikel publicerad på The Hindu’s hemsida, över möjligheten att högsta domstolen skulle själv utarbeta en uppförandekod som journalister. Han fortsätter och säger att:

– Detta skulle öppna dörren till andra departement av regeringen (…) att göra liknande krav på media som en förutsättning för att få tillgång till parlament och lagstiftelse, ministerier, myndigheter, sjukhus, universitet och så vidare. Han tillade: – Den naturliga instinkten hos de flesta politiker och byråkrater är att dölja eller undertrycka information. Antagandet av mediariktlinjer från högsta domstolen skulle uppmuntra den som ytterligare undergräver allmänhetens rätt till information. Internetanvändare trakasseras för att ha publicerat tecknad bild på Facebook Ambikesh Mahapatra, en kemiprofessor vid Jadavpur University i Kolkata, huvudstad i den östra delstaten Västra Bengal, tillbringade natten till den 12 april i förvar för att ha mejlat och publicerat på facebook en karikatyr av Västra Bengals kvinnliga chefsminister Mamata Banerjee, grundaren av kongresspartiet All India Trinamool (TMC). Han greps när han försökte att rapportera en attack av TMC-supportrar.

Reportrar utan gränser uppmanar de indiska domstolarna att inte hålla internetföretag som ansvariga för innehåll som en tredje part publicerar på sina plattformar. Indien tillhör de länderna som står ”under övervakning” i Reportrar utan gränsers rapport om ”Internets fiender”