Inga lyckönskningar när Mr Putin fyllde år!

Reportrar utan gränser protesterade för att markera mot Putins födelsedag och dagen för mordet på Anna Politkovskaya för 15 år sedan.

Den sjunde oktober fyllde Vladimir Putin 69 år, men det är också 15 år sedan mordet på den undersökande journalisten Anna Politkovskaya ägde rum. RSF markerar mot denna sorgliga händelse genom att släppa upp tusen svarta ballonger för att påminna president Putin om situationen med straffrihet för brott mot journalister som råder i Ryssland.

Anna Politkovskaya rapporterade från Tjetjenien för den oberoende tidningen Novaya Gazeta – vars chefredaktör tilldelades Fredspriset till Nobels minne i fredags! Anna var en symbol för pressfrihet i Ryssland. Hon sköts fyra gånger i hissen i trapphuset till hennes bostad i Moskva 2006. Putin har försämrat klimatet för pressfrihet och våld mot journalister sedan han tog över makten och har födelsedag på samma datum som hon mördades. Därför släppte RSF upp tusen svarta ballonger utanför de ryska ambassaderna i Berlin, London och Paris och utanför Novaya Gazetas huvudkontor i Moskva.

De som låg bakom mordet på Politkovskaya har inte döms, på grund av politisk ovilja.

RSFs chef Christophe Deloire:
– Den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter beslutade 2018 att mordet på Politkovskaya inte var ordentligt utrett och inte har blivit det senare heller. Sedan Putin tog makten har 40 journalister mördats. Natalia Estemirova som också rapporterade från Tjetjenien mördades och Elena Milashina, som nu rapporterar från regioner med lite pressfrihet i Ryssland är väl medveten om de risker hon utsätter sig för.

– I vårt land kan journalister bara skydda sig på ett vis, genom att visa om en journalist mördas så tar en ny dess plats och till slut kan man inte döda alla, säger Milashina i en ny bok They keep journalism alive in Russia publicerad av Les Petits Matins.

Ryssland är på plats nummer 150 av 180 i RSF´s pressfrihetsindex och Vladimir Putin har en stående plats i galleriet för pressfrihetsförbrytare som RSF publicerar.