Insamling för köp av skyddsutrustning till journalister i Ukraina

Behovet av skyddsutrustning som skyddsvästar, hjälmar och satellittelefoner är stort i Ukraina. Reportrar utan gränser samlar nu in pengar för att hjälpa ukrainska journalister. 

Reportrar utan gränser, RSF Sverige, tackar för det stöd vi har fått sedan kriget i Ukraina startade den 24 februari. På fem dagar har privata givare skänkt närmare 400 000 kronor. Därtill kommer företag som bidragit med generösa gåvor.

Journalister är direkta måltavlor i Ukraina, att arbeta utan adekvat utrustning är förenat med direkt livsfara.

Reportrar i området samt vår representant, på Institute of Mass Information (IMI), ber nu om stöd i form av skyddsutrustning. De efterfrågar bland annat  200 skottsäkra västar och 200 hjälmar. Därtill skyddsglasögon, satellittelefoner och förstahjälpenutrustning.

Det är brist på skyddsvästar i området, men med hjälp av vår representant i Polen har vi nu fått tag på 50 västar och 3 satellittelefoner. Vi kommer också köpa skyddsglasögon, hjälmar och förstahjälpenutrustning. Vi fortsätter köpa in utrustning vartefter det finns tillgängligt.

Allt transporteras säkert till Ukraina med hjälp av lokala kontakter.

Vi tackar de privatpersoner, företag och organisationer som skänker pengar till insamlingen för journalister i Ukraina.

En av givarna är Bonnier News som idag gav 200 000 kr till Reportrar utan gränser.

– Vi kunde hjälpa till med inköp av skyddsutrustning till journalister och vi fortsätter att på olika sätt stötta medier i Ukraina, säger Bonnier News vd Anders Eriksson.

 

Vill du bidra? 

Swish: 123 900 44 90

PG: 900 44 9 – 0