Internationell kampanj kräver att Reportrar utan gränsers korrespondent släpps fri

Släpp genast Khaled Drareni fri. Det uppmanar den internationell kommittén genom kampanjen #WeAreKhaled. 

”Släpp genast vår korrespondent och journalisten Khaled Drareni fri.” Det är budskapet i en ny kampanj som lanseras av Reportrar utan gränser och den internationell kommitté som bildats till hans stöd. 

Många har chockats och upprörts över att den algeriska journalisten Khaled Drareri nyligen dömdes till ett treårigt fängelsestraff och motsvarande 3 000 kronor i böter, av en domstol i huvudstaden Alger den 10 augusti. Den internationella kommitté som inrättats för att stödja Khaled Drareni har därför bestämt sig för att lansera solidaritetskampanjen #WeAreKhaled.

Kampanjen lanseras först på sociala medier, men kommer också publiceras i press, som banderoller på publika byggnader och via alla de medier som står till buds, världen över. Stödkommittén kommer också att arrangera event världen över, så snart som norra halvklotets sommarsemestrar är över.

-Khaled Drareni är ett offer för förföljelse. Han straffas för att ha utövat sin rätt att förmedla oberoende journalistik. Som svar på denna absurda och godtyckliga behandling uppmanar vi er som använder sociala medier att byta ut er profilbild till #WeAreKhaled och stödja Khaled i ert nyhetsflöde, ber stödkommittén.

Khaled Drareni är korrespondent för Reportrar utan gränser (RSF) och för den franska TV-kanalen TV5 Monde, samt redaktör för nyhetssajten Cashbah Tribune. Drareni greps i mars i samband med att han rapporterade om en regimkritisk demonstration.

Khaled Drareni har stått anklagad för bland annat anstiftan till folksamling samt för att ha ”skadat den nationella integriteten”. Under rättegången anklagades han också för att kritisera det algeriska politiska systemet på Facebook.

Algeriet är rankat 146 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex, ett ras på 33 placeringar på fem år.