Internationell koalition kräver omedelbar frigivning av fredspristagaren Narges Mohammadi

Fyra ledande människorätts- och pressfrihetsorganisationer har gått samman i en internationell kampanj som kräver att den iranska journalisten, författaren och människorättsförsvararen Narges Mohammadi omedelbart friges. Kampanjen Free Narges Coalition lanseras efter en domstolsförhandling i Iran den 8 juni som resulterade i att Narges Mohammadis fängelsestraff kan förlängas ytterligare.

PEN America, Reportrar utan gränser (RSF) och Front Line Defenders har i samarbete med Narges Foundation skapat en styrgupp för kampanjen som uppmanar till omedelbar och ovillkorlig frigivning av Narges Mohammadi. Narges Mohammadi som mottog Nobels fredspris 2023, har suttit fängslad i Evin-fängelset i Iran sedan november 2021.

–Narges Mohammadi har ägnat sitt liv åt journalistik och försvaret av mänskliga rättigheter. Hon har betalat ett högt pris för sina modiga handlingar, men vägrar fortfarande att låta sig tystas, trots att hon fängslats. Nu är det vår tur att föra Narges talan och lyfta fram hennes modiga arbete som berövat henne friheten. RSF är stolta över att vara del av den här viktiga kampanjen,  som går helt i linje med vårt arbete för  frigivningen av Narges Mohammadi och alla journalister som fortfarande hålls fängslade i Iran, säger Rebecca Vincent,kampanjchef, Reportrar utan gränser (RSF).

Narges Mohammadi hyllas över hela världen för sin oförtröttliga kamp för journalistik, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter. Hon fyllde nyligen 52 år–hennes tionde födelsedag bakom galler.

Under sin livstid har Narges Mohammadi dömts till sammanlagt 35 år och tre månaders fängelse. Hon har även dömts till 154 piskrapp–ett straff ett uppenbart brott mot internationella människorättslagar. Narges Mohammadi har också suttit 135 dagar i isoleringscell, vilket internationellt erkänns som en form av tortyr. Hon häktades senast i november 2021 och avtjänar för närvarande flera fängelsestraff anklagad för ”propaganda mot staten” och ”samröre mot statens säkerhet”.

Narges Mohammadis kritiska hälsotillstånd gör situationen ännu mer akut. Trots att hon genomgick en hjärtoperation för bara ett år sedan har hon upprepade gånger nekats nödvändig sjukvård under sin tid i häkte.

Narges Mohammadis svåra situation belyser de grova och systematiska kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Iran, där många straffas för att de utövar sin rätt till yttrandefrihet och andra grundläggande friheter. Free Narges Coalition kräver att hon friges omedelbart och ovillkorligt.  Iran försöker tysta NargesMohammade, en orädd förespråkare för ett stort antal fängslade journalister och politiska fångar. Vi kräver hennes frigivning nu!

Foto: RSF