Internationell uppmärksamhet målet med tyst manifestation

– 3000? Är det så jäkla länge, undrade en man som strosade förbi Serafimerparken.

Svenska journalistförbundet, SJF, uppmärksammade Dawit Isaaks 3000:e dag i fängelse med en tyst manifestation. Agneta Lindblom Hultén, Svenska journalistförbundets ordförande, hejade på förbipasserande och erbjöd dem ett informationsblad om Dawit Isaaks öde. – De flesta rusar bara förbi, och de som stannar vet redan vad det handlar om, sade hon. Om personerna bakom de mörka bilrutorna i de korteger som långsamt körde in på stadshusets gård hann se manifestationen är svårt att avgöra. Men Agneta Lindblom Hultén hoppades ändå på mer internationell uppmärksamhet, genom att stå just här där stora delar av den svenska makteliten samlades tillsammans med internationella inflytelserika personer.

– Priserna och den här festen är till för forskare eller människor som kämpar för det fria ordet, som nobelpristagaren i litteratur. Det är personer som lever av och vars hela verksamhet bygger på att vi har ett fritt demokratiskt samhälle, där åsikter, tankar och forskningsresultat kan flöda fritt utan repressioner eller påverkan från statliga myndigheter. Här kan vi få sympati, därför att de har insikt i vad press- och yttrandefrihet betyder.

Hertha Müller, litteraturpristagaren, har vid varje tillfälle hon synts i de svenska medierna den senaste veckan varit klädd helt i svart. Inför Nobelfesten skickade Journalistförbundet en present till henne.

– Vi har skickat en Dawittröja till Hertha Müller, och vi hade en fåfäng förhoppning att hon skulle ha den på sig ikväll, sade Agneta Lindblom Hultén leende. Situationen är ju så desperat att vi måste ta till alla medel för att få till en förändring som gör att Dawit Isaak blir frisläppt. Den eritreanska regeringen beskrev hon som arrogant och inte mottaglig för humanitära argument. Men också att det finns stora motsättningar mellan de politiska lägren i Eritrea. Det inte är självklart att alla står på SJF:s och Dawit Isaaks sida. Av en slump visade det sig att taxichauffören som körde några från SJF till Serafimerparken inför manifestationen var från Eritrea. Taxichauffören blev inte glad när han såg banderollen med orden ”Free Dawit” som Agneta Lindblom Hultén hade med sig.

– Visste han vad vi skulle göra hade vi nog inte fått åka med, sade Agneta Lindblom Hultén. Jenny Hedström